Satılık devlet baskanı

Güncelleme Tarihi:

Satılık devlet baskanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2002 01:41

ABD'nin Yugoslavya'ya Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi ile işbirliği için verdiği süre önceki gece doldu.

120 milyon dolarlık yardımı tehlikeye atmak istemeyen Sırbistan, Kosova'da etnik temizlikle suçlanan görevdeki Sırbistan Devlet Başkanı Milan Milutinoviç ve Miloseviç'in üç adamı hakkında tutuklama emri çıkarttı.

Yugoslavya eski Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'i ABD'den aldığı maddi yardım karşılığında Lahey Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi'ne teslim eden Sırp Yönetimi, bu kez 120 milyon dolarlık yardımı tehlikeye sokmamak için görevdeki Devlet Başkanı Milan Milutinoviç ve Miloseviç'in 3 adamı hakkında tutuklama kararı çıkardı. Kosova'da etnik temizlikle suçlanan dörtlü, Lahey Savaş Suçları Mahkemesi'nin arananlar listesinde.

ABD Kongresi, Yugoslavya'ya yardımı onaylamak için Savaş Suçları Mahkemesi ile işbirliği yapması için önceki geceyarısına kadar süre vermişti. Sürenin dolmasına birkaç saat kala Sırp Yönetimi, tutuklama kararını çıkardı.

Sırp Adalet Bakanlığı, Devlet Başkanı'nı ne zaman, ne şekilde yakalanacağının polise kaldığını söyledi. Belgrad'ta Milutinoviç'in de teslim olmaya hazırlandığı yolunda söylentiler dolaşıyor. Danas Gazetesi, Başkan'ın kefaletle serbest kalmak için teslim olmayı düşündüğünü, sonra da savunması için belge toplayacağı söyleniyor. Sırbistan Başbakanı Zoran Cinciç, tutuklamaların ne zaman yapılacağının belirsiz olduğunu kaydederek, ‘‘Belki önümüzdeki üç ya da dört gün içinde birileri kendini Lahey'de bulabilir’’ dedi.

Ayrıca tutuklama emrinin çıkartılmasının Başbakan Cinciç ile Yugoslavya Devlet Başkanı Vojislav Kostunica arasında giderek artan iktidar kavgasının bir göstergesi olduğu öne sürülüyor. Lahey Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi'ni yasadışı buluyor, Cinciç'in tezgahladığı Miloseviç'in teslim edilmesi işine karşı çıkıyor. Kostunica ise Lahey ile işbirliğini engellediği yolundaki suçlamalara karşı çıkıyor, ancak sınırdışı yasasının yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunuyor.

Halk arasında ise tutuklama kararı pek tepki bulmuyor. Belgrad'ta solaryum salonu bulunan 34 yaşındaki Suzana Radic, ‘‘Kimse bu adamları gönderilmesiyle ilgilenmiyor. Çünkü Belgrad'ta en çok nefret edilenler arasında yer alıyorlar. Biz Miloseviç'ten kurtulmaya çalışırken, içişleri bakanı, dövdürüp tutuklatarak insanların hayatını cehenneme çeviriyordu’’ dedi.

Milan Milutinoviç 1997 yılının aralık ayında Sırbistan Devlet Başkanı seçildi. Miloseviç'in (sağda) yakın mesai arkadaşı. Kosova'da etnik temizlikle suçlanıyor.

Nikola Sainoviç (53), 1991-2000 yılları arasında başbakan yardımcısıydı, ayrıca Miloseviç, Kosova Özel Temsilcisi atamıştı.

General Dragoljub Ojdanic (60), Kosova krizi sırasında Yugoslavya Genelkurmay Başkanı'ydı.

Vlajko Stojiljkoviç (64),Kosova savaşında içişleri bakanı olarak görev yapıyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!