Sarrazin ırkçı partiyle dönebilir

Güncelleme Tarihi:

Sarrazin ırkçı partiyle dönebilir
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 13:08

Almanya'nın göçmen politikalarıyla ilgili tartışma yeni bir boyut kazandı. Hıristiyan Birlik Partisi'nin daha sağında yer alacak bir partinin kurulması halinde oy potansiyelinin yüzde 20'yi bulacağı belirtildi. Söz konusu partinin olası lideri ise ırkçı söylemleriyle dikkat çeken Thilo Sarrazin.

Haberin Devamı

Almanya'da Merkez Bankası eski Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin, "Müslümanlar ve göçmenler ülkeye zarar veriyor" açıklaması ile  Hristiyan Birlik Partisi Yönetim Kurulu üyesi Erika Steinbach'ın, "Ä°kinci Dünya Savaşı'nda önce Polonya saldırdı" yönündeki demeci sonrasında bu ülkede göçmen politikaları hararetli bir ÅŸekilde tartışılmaya baÅŸlandı. Sarrazin ve Steinbach'ın ırkçı söylemlerine politikacılar fazla prim vermese de Alman toplumundan önemli bir destek gördü. Tüm bu tartışmalar sonrasında Hristiyan Birlik Partisi'nin daha sağında yer alacak bir partinin kurulması da gündeme geldi.  Â

Mustafa KARAKUŞ yazıyor
hurriyet.com.tr

'DAHA AÅžIRI BÄ°R SAÄž PARTÄ° KURULUR' TARTIÅžMASI

Haberin Devamı

Kamuoyu anketleri ve Alman siyaset bilimcilerine göre, çok uzun zamandan beri Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Birlik Partisi'nin (CDU) daha sağında yer alacak bir partiye ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Almanya'da son günlerde basında söz konusu partinin başına kim getirilmeli yönünde anketler de yapılmaya başlandı. Ülkenin en yüksek trajlı gazetesi Bild internet sayfasında "CDU'nun daha sağında yer alacak bir partinin başına kim gelmeli?" anketi düzenledi. Partinin başına gelmesi gereken isimlerin başında Thilo Sarazin ve Erika Steinbach'ın ismi geçiyor. Ankette 54 bin kişi oy kullandı. Oy kullananların yüzde 52'si sağcı partinin başında Thilo Sarrazin'i görmek istediğini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 4'ü de partinin başına Erika Steinbach'ın geçmesinden yana.

AÅžIRI SAÄžIN OY POTANSÄ°YELÄ° YÃœZDE 20

Almanya'nın en önemli kamuoyu araştırma kuruluşu Emnid'in anketine göre, CDU'nun daha sağında yer alacak bir partiye oy verenlerin potansiyelinin yüzde 20 civarında olduğunu açıkladı. Emnid yöneticisi Klaus-Peter Schöppner, "Böyle bir partinin siyasette kesinlikle gücü olur ve üstelik de hiç kimsenin istemediği bir noktada konumlanabilir" dedi.

SARRAZÄ°N'Ä° SAKIN PARTÄ°DEN ATMAYIN

Haberin Devamı

Yine başka bir kamuoyu araştırma kuruluşu olan Forsa Başkanı Manfred Güllner, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Thilo Sarrazin'i partiden ihraç etmemesini istedi. Sarrazin'in partiden ihraç edilmesi halinde bu durumun aşırı sağa yarayacağını belirten Güllner, yıllardan beri Almanya'da aşırı sağın oy potansiyelinin yüzde 14'ler civarında olduğunu söyledi.

CDU'NUN YÜZDE 5 SEÇMENİ DAHA SAĞA OY VERİR

CDU uzmanı ve siyaset bilimci Gerd Langguth da daha sağcı bir parti kurulması halinde, Merkel'in partisi Hıristiyan Birlik Partisi'nden memnun olmayan yüzde 5'lik bir seçmenin bu partiye kayacağını belirtiyor.

YABANCILAR ALMANYA'YI ZEHÄ°RLÄ°YOR TARTIÅžMASI NASIL BAÅžLADI

Haberin Devamı

Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin bu yıl başında yaptığı açıklamayla, Müslümanlar ve yabancıların Alman toplumunun gittikçe aptal nesiller yetiştirmesine neden olduğunu belirterek, önlem alınmasını istemişti. Aynı zamanda Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) üyesi de olan Sarrazin'e bu ırkçı söylemlerinden dolayı baskı yapıldı. Sarrazin baskılara "Almanya kendini yok ediyor" kitabını yazarak cevap verdi. Kitabının yayınlanmasından sonra Almanya'da göçmenlerle ilgili hararetli bir tartışma başladı ve  Thilo Sarrazin, Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyeliğinden istifa etti. Sarrazin'in şimdi SPD'den de ihraç edilmesi bekleniyor. "İkinci Dünya Savaşı'nı Polonya başlattı" yönünde açıklama yapan ve sonra özür dileyen CDU Yönetim Kurulu üyesi Erika Steinbach ise bir daha partinin yönetim kurulu üyeliğine aday olmayacağını açıkladı. CDU, Erika Steinbach'ın yaptığı açıklamalardan dolayı özür dilediğini duyurarak, partiden ihraç edilmesine ya da istifa etmesine gerek olmadığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!