Saraydan apartmana

Güncelleme Tarihi:

Saraydan apartmana
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2005 00:00

Aşkı için unvanını bırakıp saraydan ayrılmayı kabul eden Japon Sarayı’nın biricik kızı Prenses Sayako, dün geleneksel bir törenle babası İmparator Akihito ve annesi İmparatoriçe Michiko ile vedalaştı. Sade vatandaş olarak hayata devam edecek Sayako’ya en büyük desteğin şimdilerde 60 m2’lik stüdyo dairede yaşayan müstakbel eşinin olması bekleniyor.

MASALLAR genelde yoksul, ama güzel genç kızın yakışıklı prensle evlenmesiyle son bulur, onlar erer muradına, biz çıkarız kerevetine. Japonya’daki modern zaman masalında ise sarayın biricik kızı Prenses Sayako, 40 yaşındaki bürokrat nişanlısıyla evlenebilmek için unvanını geride bırakıp sıradan bir hayata başlıyor. Sayako’nun da artık sade vatandaşlar gibi mütevazı bir apartman dairesinde yaşaması, metroya binmesi, araç kullanması ve yemek yapması gerekecek.

45 yıl sonra saraydan çıkan ilk gelin olmaya hazırlanan Prenses Sayako, dün geleneksel veda ritüelini gerçekleştirdi. 12 katlı mor renkli bir kraliyet kimonosu giyen Sayako, İmparatorluk Sarayı içindeki tapınakta Krizantem Hanedanı’nın ataları için dua etti. Öğleden sonra ise beyaz uzun bir tuvalet giyen 36 yaşındaki Prenses, anne ve babasının huzuruna çıkıp, ritüel çerçevesinde pirinç rakısı dolu kupaları takas etti.

Tokyo Belediyesi’nde şehir planlamacısı olarak çalışan 40 yaşındaki Yoshiki Kuroda ile evlenip unvanlarından vazgeçmeyi kabul eden Sayako’ya geçen ay, sade vatandaş hayatına alışması için bir defaya mahsus 1,3 milyon dolarlık bir ödenek sağlanmıştı.

Japonya’da kadınların tahta çıkma hakkı bulunmuyor. 1965 yılından bu yana Saray’da bir tek erkek çocuğun bile dünyaya gelmemiş olması hanedanda veliaht sıkıntısı yaşanmasına yol açıyor. Veliaht Prens Naruhito, Prenses Masako ile evlendiğinde bu sorunun ortadan kalkacağı umut edilmişti. Prenses Masako (42) ise tüp bebek yöntemiyle bir kız çocuk dünyaya getirdikten sonra erkek bebek doğuramadığı için psikolojik bunalıma girmişti. Şimdi ise 3 yaşında olan Prenses Aiko’ya taht yolunu açabilmek için yasa değişikliği planlanıyor.

Hayatında neler değişecek

Saray yerine orta halli bir dairede yaşayacak. Damat adayı, annesiyle 60 m2’lik bir stüdyo dairede yaşıyor.

Çiftin, genelde orta kademe yöneticilerin ikamet ettiği Tokyo’nun kuzeyindeki Mejiro apartman blokunda yaşaması bekleniyor.

Limuzinli yaşam son bulacak. Şimdiden sürücülük dersi almaya başladı, metroya da binmesi gerekebilir.

Eşine yemek pişirecek. Özellikle Çin yemekleri olmak üzere aşçılık dersi alıyor.

Alışverişini kendisi yapacak. Sayako’nun bir arkadaşına, ‘Marketlerden aldığınız o paketleri nasıl taşıyorsunuz’ diye sorduğu anlatılıyor.

Unvanı gidecek, soyadı alacak. Asıl adı Norinomiya olan Prenses, Bayan Sayako Kuroda diye anılacak.

Eşinin kazandığı parayla yaşayacak. Bürokrat olan damadın yıllık maaşı yaklaşık 60 bin dolar olarak tahmin ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!