Rus yolcu uçağının Mısır'ın Sina Yarımadası'nda düşmesine bomba mı neden oldu?

Güncelleme Tarihi:

Rus yolcu uçağının Mısırın Sina Yarımadasında düşmesine bomba mı neden oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 23:50

İngiltere Başbakanı David Cameron, geçen hafta Mısır’ın Sina Yarımadası’nda düşen Rus yolcu uçağının terörist bir bomba tarafından düşürülme olasılığını daha yüksek gördüklerini açıkladı. Rusya ve Mısır, ‘terör’ iddiası nedeniyle İngiltere’yi aceleci davranmakla suçlarken, Rus basını uçak enkazında tespit edilen bazı deliklerin şarapnel parçalarından kaynaklanmış olabileceğini öne sürdü. İngiltere, Mısır ve Rusya'dan çelişkili açıklamalar gelirken, tartışmaya ABD Başkanı Barack Obama da katıldı. Obama, ellerinde yeterince kanıt olmadığını söylerken, "Uçakta bir bomba olma ihtimali bulunduğunu düşünüyorum" dedi.

Haberin Devamı

MISIR’ın Şarm el-Şeyh kentinden Rusya’nın St. Petersburg kentine giderken cumartesi günü Sina Yarımadası üzerinde infilak ettiği düşünülen Rus yolcu uçağının düşmesine neyin sebep olduğu netleşmemekle birlikte, İngiltere giderek güçlenen bir tonla uçağın içeriden bombayla patlatılmış olabileceğini dillendiriyor.

Haberin Devamı

CAMERON PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ

İngiltere Başbakanı Cameron, dün yaptığı açıklamada 224 kişinin öldüğü olayda bombalı saldırı ihtimalinin tersi olasılıktan daha yüksek olduğunu ifade etti. Cameron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le de telefon görüşmesi yaparak meseleyi ele aldı. CNN’e konuşan Amerikalı yetkililer de Amerikan istihbaratının olayın IŞİD’in koyduğu bir bombadan kaynaklandığını düşündüğünü dile getirmişti.

Haberin Devamı

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ise IŞİD iddiası dahil her türlü bilgiyi ele aldıklarını belirterek “Olayın uçağın içindeki bir patlayıcıdan kaynaklandığı yönünde güçlü bir ihtimal olduğuna kanaat getirdik” dedi. Londra’nın konuyla ilgili endişeleri beyanat seviyesinde kalmadı.

Rus yolcu uçağının Mısırın Sina Yarımadasında düşmesine bomba mı neden oldu

İngiliz hükümeti Şarm el-Şeyh ile İngiltere arasındaki uçuşları askıya alınca, yolcular kentteki havalimanında beklemek zorunda kaldı.

İNGİLTERE BÖLGEYE ASKERİ HEYET GÖNDERDİ


Şarm el-Şeyh kentiyle İngiltere arasında yapılan uçuşları askıya alan İngiliz hükümeti, kentteki yaklaşık 20 bin İngiliz vatandaşını tahliye etmek üzere askeri uzmanlardan oluşan bir güvenlik ekibi de sevk etti. Uzman ekip, Şarm el-Şeyh Havaalanı’ndan İngiltere’ye gidecek uçakları sıkı bir kontrolden geçirdikten sonra kalkışlarına onay verecek. Buna göre İngilizlerin tahliyesinin 10 gün sürebileceği belirtiliyor. İngiltere, vatandaşlarını almak üzere boş uçakları Şarm el-Şeyh’e göndermeye başladı. Mısır ise İngiltere’nin uçuşları durdurma kararını eleştirdi.

ÜRKÜTEN ŞÜPHE

Haberin Devamı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, “İngiltere’nin uçuşları askıya alması yersiz ve aceleci tavır. Soruşturma tamamlanmadan terör çığırtkanlığı yapmanın hiçbir anlamı yok” dedi. İngiliz mevkidaşı Hammond ise aldıkları kararı savunurken, “Sayın Şükri bizim elimizdeki bilgilerin hepsini görmedi” diye cevap verdi. Rus gazetesi Komsomolskaya Pravda ise enkaz görüntülerine dayanarak, uçak kapısının iç kısmındaki küçük deliklerin şarapnel izlerine benzediğini yazdı. Bunun yanısıra uçağın kalıntılarındaki deliklerin içeriden dışarıya doğru olduğunu da belirten gazete, bu işaretlerin “teröristlerin tahrip gücünü artırmak için bombalarda kullandığı metal toplardan” kaynaklanmış olabileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Rus yolcu uçağının Mısırın Sina Yarımadasında düşmesine bomba mı neden oldu


RUSYA: BUNLAR SPEKÜLASYON

İngiltere’den gelen açıklamaların terör eylemini işaret etmesi üzerine Moskova da sessiz kalmadı. Rusya Devlet Başkanı Putin’in Sözcüsü Dimitri Peskov, “Ne olduğu sadece araştırmayla ortaya konabilir. Bunun dışındaki açıklamalar teyit edilmemiş bilgilere ve spekülasyona benziyor” diyerek acele karar verilmemesini istedi. Mısır Sivil Havacılık Bakanı Hüsam Kemal ise Rus uzmanların da destek verdiği araştırma ekibinin bomba teorisini doğrulayacak bir kanıta ulaşmadığını söyledi. Mısırlı Bakan, “Sonuç için acele etmek istemiyoruz. Aynı endişeleri paylaşıyoruz. Arkasındaki sebepleri bilmek istiyoruz. Soruşturma şeffaflıkla yürütülecek. Saklayacak bir şey yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

Rus yolcu uçağının Mısırın Sina Yarımadasında düşmesine bomba mı neden oldu


TARTIŞMAYA OBAMA DA KATILDI

Rusya, Mısır ve İngiltere'den çelişkili açıklamalarken gelirken, tartışmaya ABD Başkanı Barack Obama da katıldı. ABD'de yayın yapan bazı yerel radyolara röportaj veren Obama da konuya ilişkin bir soruyu yanıtlarken, Obama, "Uçakta bir bomba olma ihtimali bulunduğunu düşünüyorum" dedi. Uçağın düşmesine neyin sebep olduğuna dair ellerinde yeterince istihbarat bulunmadığını belirten Obama, bölgedeki güvenlik önlemlerinin ABD'dekinden farklı olmadığını ifade etti. Obama, kesin bir kanaate varmadan önce kendi araştırmalarını yapacaklarını, uçağın düşmesine bir bombanın yol açma ihtimalinin göz ardı edilmediğini kaydetti. ABD medyasında dün çıkan ve Amerikalı yetkililere dayandırılan bazı haberlerde, IŞİD terör örgütünün uçağa bomba yerleştirdiği yönünde istihbarat bulunduğu belirtilmişti.

Rus yolcu uçağının Mısırın Sina Yarımadasında düşmesine bomba mı neden oldu








Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!