Sanat atölyesi gibi terör örgütü

Güncelleme Tarihi:

Sanat atölyesi gibi terör örgütü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2002 02:13

Yunan polisinin çökerttiği 17 Kasım dünyanın en ilginç terör örgütü. Terör zanlılarından ikisi müzisyen, biri ressam, biri şair, biri yazar, biri çevreci. Üç kardeş teröristin babaları ise bilindiği gibi papaz.

27 yıl boyunca Yunanistan'da korku salan 17 Kasım, dünyanın en ilginç terör örgütü olarak tarihe geçti. Yunan polisinin kısa sürede çökerttiği örgüt üyelerinin yarattığı şaşkınlık hala devam ediyor. Çünkü, sokak ortasında büyük bir soğukkanlılıkla 24 kişiyi öldüren örgüt militanları, bir cinayet şebekesi tetikçilerinden daha fazla, kültür ve sanat merkezi yöneticilerine benziyorlar.

Tefçi Hristo

Üç oğlu da tetikçi olan papazın en büyük oğlu Hristodulos Ksiros (44) buzuki, lira gibi telli sazların yanı sıra, tef, bendir gibi geleneksel müzik aletlerini hem imal ediyor hem de çalıyor. Devlet TV kanalı ERT, bir zamanlar Hristodulos Ksiros'la röportaj bile yapmış. Hristodulos, ayrıca bir klipte orkestra içinde cura çalıyor. 1984'den bu yana eylemlere katıldığını itiraf eden Hristodulos, ABD yardım heyeti başkanı Robert Tsantes, Apoyematini gazetesinin sahibi Nikos Monferatos ve şöförü Panayotis Rusetis, sanayici Dimitris Angelopulos, Amerikalı subay Ronald Stewart cinayetlerine katılmaktan yargılanacak.

Ressam Savas

29 Haziran'da elinde patlayan saatli bomba yüzünden yakalanarak örgütün çökertilmesinde başrol oynayan papazın ortanca oğlu Savas Ksiros (40) ise bir ressam. 1984 yılında Atina'da ikona ressamlığı eğitimi almış. Daha sonra Ortodoks papaz ve keşişlerin yaşadığı manastırlar bölgesi Aynaroz'a giderek öğrenimine devam etmiş. 1990'da Atina'ya dönüp atelye açmış. Eğitim Bakanlığı'nın seminerlerine katılıp Patmos adasında sanat dersleri vermiş. Şimdi cezaevinde resim dersleri vermek istiyor. Türk Büyükelçiliği Müsteşarı Haluk Sipahioğlu, armatör Costas Peratikos ve İngiliz Askeri Ataşesi Steven Saunders cinayetlerinden yargılacak.

Yazar Theo

Örgütün en yaşlı üyelerinden biri olan Theologos Psaradellis ise bir yazar. Matbaacı olan Psaradellis bir kitap yazmış. Yazdığı kitabı bastırmak için örgütün yaptığı bir soyguna katılmış. Yazar militan gençliğinde askeri cuntaya karşı mücadele eden gruplar içinde yer almış ve hapse girmiş.

Şair Kostas

Örgütün şair üyesi ise 37 yaşındaki Kostas Telios. Esas mesleği edebiyat öğretmenliği. Ağlayarak polise teslim oldu. Telios'un, çok sayıda edebiyat dergisinde yazıları yayınlanmış. Ayrıca bir deneme ve iki şiir kitabı var. Şair terör zanlısı da iki cinayete teşebbüs, bir banka soygunu ve askeri cephanelik soygununa katılmaktan yargılanacak.

Çevreci Dimitri

Aylarca saklandıktan sonra teslim olan örgütün baştetikçisi Dimitri Kufodinas (44) ise bir çevreci. AB fonlarından da yararlanarak arıcılık yapıyormuş. Gençliğinde amatör bir müzisyen olan baştetikçi, 24 cinayetin 17'sine katılmış. Kurbanlar arasında Haluk Sipahioğlu, Basın Ateşesi Çetin Görgü, İngiliz Askeri Ateşesi Steven Saunders da bulunuyor. Kufodinas, aylarca Atina'ya yarım saat uzaklıktaki bir adadaki çıplaklar kampında kurduğu küçük çadırında saklandıktan sonra, bir gün polise gidip teslim oldu ve örgütün siyasi kararlarının sorumluluğunu üstlendi..

Gitarist Dionisis

Örgütün en genç militanı 26 yaşındaki inisis Yoryadis ise rock müzik yapan bir gitarist. Rockçu Dionisis, Selanik Çağdaş Müzik Konservatuarı'nda müzik eğitimi almış. 'Full House' adlı bir orkestrada gitar çalıyormuş. Kuzey Yunanistan'da yapılan bir yarışmada, 50 orkestranın arasında birinci olmuş. Ksiros kardeşlerle arkadaşları yüzünden 22 yaşında örgüte katılmış. Cinayet işlememi, ancak bankaya bombalı saldırı ve banka soygunundan yargılanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!