Sanal ameliyat çağı

Güncelleme Tarihi:

Sanal ameliyat çağı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sanal Gerçeklik tekniği ile bilgisayarlarda yaratılan görüntüler tıpta büyük bir uygulama alanı buldu. Teşhisi çok kolaylaştıran yöntem sayesinde artık cerrahlar gerçek ameliyata girmeden önce üç boyutlu görüntü üzerinde ne yapacaklarını tam olarak belirliyorlar.

Bilgisayarda yaratılan sanal gerçeklik (Virtual reality) görüntüleri tıpta klasik yöntemlerle yapılan birçok işlemi görülmedik ölçüde acısız ve kolay hale getirdi. Yeni yöntem ayrıca hastalıkların kısa sürede kesin teşhisine olanak sağlarken ameliyatların başarısını da artırdı.

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr.Bradford Wood'un açıklamalarına göre, doktorlar örneğin kalın bağırsak kanseri vakasında teşhisi kesinleştirmek ve ameliyat için önce bilgisayarda yaratılan 3 boyutlu görüntüler üzerinde çalışıyorlar. Şimdiye kadar ucunda minik bir kamera bulunan bir tüpün rektumdan girilerek bağırsak içinde gezinmesi yoluyla yapılan kanser taraması yöntemi terk ediliyor.

Bunun yerine tarama 3 boyutlu sanal gerçeklik yöntemiyle ekran üzerinde sanal bir şekilde yapılıyor. Normal manyetik scanner'le çekilen görüntüler bilgisayara yükleniyor ve hastalıklı organın veya bölgenin 3 boyutlu görüntüsü yaratılıyor. Sonuçta doktorlar vücut üzerinde herhangi bir fiili müdahalede bulunmadan tamamen sanal ortamda hastalığı teşhis ediyorlar.

Yöntemi sıkça uygulayan Massachusetts Genel Hastanesi'nden Dr.Mukesh Harisinghani ‘Böylelikle doktorlar çok daha kesin ve ayrıntılı bilgilere ulaşıyorlar. Tümörün durumu farklı açılardan gözler önüne seriliyor’ dedi.

Sonuçta doktorlar ameliyat için en uygun giriş noktasını ve hastalığı gidermek için neler yapılması gerektiğini iyice gördükten sonra gerçek ameliyatı yapıyorlar. Sanal gerçeklik yönteminin ameliyatları kolaylaştırmanın yanı sıra klasik teşhis yönteminin acılı olması nedeniyle doktordan kaçan hastaları erken tedavi için cesaretlendireceği belirtiliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!