Samuray direniÅŸi

Güncelleme Tarihi:

Samuray direniÅŸi
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 13, 2011 00:00

Japonya’da henüz bebekken verilmeye başlanan ‘felaket eğitimi’, sürekli uygulanan tatbikatlar, herkesin ne yapacağının belli olması nedeniyle deprem, tsunami ve volkan patlamaları gibi afetlerden en az kayıpla çıkılıyor. Japon halkı hiçbir şekilde panik yaşamadığı gibi, disiplin içinde kuralları eksiksiz yerine getirerek, tarihleri boyunca sergiledikleri sakin, kararlı duruşunu sürdürüyor.

Haberin Devamı

BU KENTÄ°N YARISINDAN HABER ALINAMIYOR- FOTO GALERİ     Â

 

HALK ÇATILARA VE SOKAKLARA AKIN ETTİ- FOTO GALERİ

    Â

NÃœKLEER TESÄ°STEKÄ° PATLAMA ANI / WEB TV          Â

     Â

FUKUŞİMA NÃœKLEER TESÄ°SÄ°NDE PATLAMA- FOTO GALERİ          Â

  Â

JAPONYA'DAN SON GÖRÃœNTÃœLER / WEB TV Â

 

FUKUŞİMA'DA HALK SIÄžINAKLARDA TOPLANDI - FOTO GALERİ  Â

ATEŞ çemberi adı verilen volkanlar ve deprem fay hatlarının en yoğun olduğu adalarda yaşayan Japonlar, tarihleri boyunca deprem ve tsunamilerle mücadele etti. Her depremin ardından dersler alan Japon halkı, teknolojinin gelişmediği dönemlerde depreme dayanıklı olması için ahşaptan evler yaptı. Ve bir felakette ‘neler yapılacağının’ bilimini yazdı.
Eğitim bebekken başlıyor
Japonya’da deprem ve tsunami gibi doğal afetlere yönelik eğitim, ilkokul öncesinden başlıyor. Konuşmayı öğrenen her çocuk, ister evinde ister ana okulda deprem tatbikatlarıyla tanışıyor. Her bölgenin ve her felaketin farklı davranış uygulamaları bulunuyor. Tsunamide farklı, depremde farklı hareket ediliyor. Tüm bunlar, okullarda ve medyada sürekli tekrarlanıyor. Çocuklara farklı renklerle çizilen işaretlerin ne anlama geldiği, ilk yardım kursları, deprem ve sonrasında nasıl davranmaları gerektiği gibi birçok konu öğretiliyor. Sadece deprem değil, farklı felaketlerde de yapılacaklar anlatılıyor.
Depremden sınav yapılıyor
Bu alanlarda sınavlar yapılıyor. Eğitim müfredatı içinde yer alan bu derslerden başarılı olamayan sınıfı da geçemiyor. Eğitim sadece bilgi verilmesi ile sınırlı değil. Her okul, her mahalle ve her kentte sıklıkta tatbikatlar yapılıyor. Deprem riski yüksek bölgelerde yılda en az 3 defa tatbikat yapılıyor.
Herkes görevli
Japonya’da her bireyin yaşadığı bölgede felaket anında görevi bulunuyor. Görevler yaş, cinsiyet, eğitim ve yaşanılan yere göre değişiyor. Tatbikatlarda aksaklıklar tespit edilerek, yeni yöntemler geliştiriliyor. Bu nedenle herhangi bir felaket anında halk panik yaşamıyor.
Disiplin ve kurallar
Halk nereden talimat ve bilgi alacağını bildiği için diğer ülkelerde görülen panik Japonya’da asla olmuyor. Japonlar felaket anında, sokaklara panik halinde boşalmıyor. Trafiği alt üst etmiyor, cep telefonlarını acil olmadıkça kullanmıyor. Polis ve sivil görevlilerin talimatlarına uyuyor. Yapması gereken hazırlıkları ihmal etmiyor. Tüm ülke çapındaki erken uyarı sistemi (televizyonlar, radyolar ve duyurular) ile verilen talimat ve uyarıları eksiksiz yerine getiriyor ve böylece yüksek sayıda kayıplara uğramıyor. Disiplin ve kurallı yaşamı benimseyen Japonlar, üretim alanında da aynı kuralları uyguladığı için bina ve alt yapı sistemlerinde eksik malzeme ya da yolsuzlukla karşılaşılmıyor.

Japon teknolojisi tsunamiye yenildi

JAPONYA, dünyaya felaket anlarında ve öncesinde yapılması gerekenleri öğreten bir ülke. Ancak bu kez teknoloji doğaya yenildi. Amerikan New York Times gazetesi, nükleer santrallerden köprülere, inşaatlardan yollara varıncaya kadar yaşamdaki birçok ürünün güvenlik standartlarını belirleyen Japonya’nın, en yüksek teknoloji kullanması ve en çok parayı harcamasına rağmen yenildiğini yazdı. Gazetenin haberine göre, Japonya, toplumu eğitmenin yanısıra çividen gökdelene varıncaya kadar her üründe yüksek teknoloji kullanıyor. Deprem ve tsunami gibi doğal afetlere binlerce yıldır alışkın olan Japonlar, felaketlere yönelik teknoloji geliştirme ve araştırma çalışmalarına milyarlarca dolar harcıyor. Japonlar, deprem sensörlerinin alarm vermesi ile kapanan kanal ve duvarlar, inşaat yapılırken temel zeminine konulan yaylı ve raylı sistemler, kuvvetlendirilmiş çelik iskelet, enerjiyi alması için temel ve her kat arasına döşenen plastik tabakalar gibi teknolojilerin de mucidi. 1995’de 6 bin 500 kişinin öldüğü Kobe depreminin ardından deprem ve inşaatlarda kullanılacak standartları güncelleyen Japonya şimdi 8.9 şiddetindeki depremin ve hemen ardından meydana gelen tsunami felaketinin ardından ‘Çift felaket vurduğunda...’ başlığı altında kriterlerini yenileyecek. ‘ABD Risk altında’ adlı kitabın yazarı Dr. Irwin Redlener, eskiyen barajlar ve alt yapı sistemi ile bütçe kısıntıları peşinde koşan yönetimler nedeniyle ABD’nin büyük felaketlerde yüksek bedeller ödeyeceğini belirtti.

53 ülkede sahillerden kaçış

JAPONYA’daki depremin ardından tsunami uyarısı verilen Pasifik’e kıyısı bulunan ülkelerde milyonlarca insan sahilleri boşalttı. 53 ülkenin dahil olduğu tsunami uyarı sisteminden mesajı alan bölge ülkeleri, medya aracılığıyla halkı uyardı. Güney Amerika’nın en altındaki Şili’den, Kuzey Amerika’nın en uç noktası Alaska’ya, Hint Okyanusu’ndaki Guam Adası’ndan Rusya’ya varıncaya kadar onlarca ülkede halk dağlara kaçtı. Şili, Peru ve Kolombiya’da binlerce kişi And Dağları’na tırmandı. Meksika, ABD ve Kanada’da da halk yüksek yerlere çıktı. Tsunamiyi izlemek için California kıyılarına inen 4 kişi ise dalgalara kapıldı ancak kısa sürede kurtarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!