‘Saddam'ı devireceğiz bunu bilin’ diyecek

Güncelleme Tarihi:

‘Saddamı devireceğiz bunu bilin’ diyecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2002 01:48

ABD'nin 2 numaralı adamı Dick Cheney, 11 ülkelik ‘Saddam turu’nun ardından son durak olarak bugün Ankara'ya geliyor. Cheney'in, Saddam'ı devirme kararlılığını vurgulaması bekleniyor.

Irak'a karşı olası bir harekatı ve Ortadoğu'yu konuşmak üzere 11 ülkeyi kapsayan bir tura çıkan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, bugün gezisinin son ayağı olan Ankara'ya geliyor.

11 günde 12 ülkeyi turlayan Cheney'in, Ankara'da vereceği en önemli mesaj, ‘‘Saddam'ı devireceğiz, bunu bilin...’’ olacak.ABD Başkan Yardımcısı, Irak Lideri Saddam Hüseyin'in elindeki silahlar ve terörizme verdiği destekle ülkesi, bölge ve dünya için nasıl büyük bir tehdit oluşturduğunu öncelikle anlatacak. Dick Cheney, ‘‘Biz Saddam'ı devireceğiz. Bunda kararlıyız. Bu konuda hiç kuşkunuz olmasın ve de haberiniz olsun...’’ diyecek.

Dick Cheney, ABD'nin, Irak'ın bölünmesine geçmişte olduğu gibi şimdi de karşı olduğunu Türk muhataplarına anlatacak. Cheney'in, Irak'ın parçalanmasına ve bu ülkede devlet oluşumlarına kesinlikle izin verilmeyeceğinin de altını çizeceği ve ‘‘Biz bu konuda sizden bile hassasız’’ diyeceği ifade edildi. Saddam, Cheney'in ziyaretinin temel noktasını oluşturuyor, ancak Ankara'da diğer konular da ele alınacak.

TÜRKİYE NE YAPACAK?

Ankara'dan şimdiye kadar Irak konusunda verilen mesaj ve açıklamalar Washington'da belli düzeyde bir rahatsızlık yaratırken, ‘‘stratejik ortak’’ Türkiye'nin ABD ile her zamanki gibi dayanışma içinde olacağı umut ediliyor.

ABD kaynakları, Türkiye'nin kısa vadeden çok uzun vadeye odaklanması gerektiğini ifade ediyor. Saddam sonrası Irak'ta Türkiye'nin söz ve nüfuz sahibi olması, doğacak iş olanakları, petrol ve doğalgaz gibi alanlardaki bazı olası kazanımlara özellikle dikkat çekiliyor.Dick Cheney'e Ankara'da ne tür mesajlar verileceği merak ediliyor.

Bazı ABD yetkilileri ise ‘‘Ya bizimle ya da Saddam'la’’ diye tavır koyarken, Türkiye'nin, 50 yıllık müttefikine destek vereceği görüşünü savunuyorlar.

ANKARA, DÜNYA GÜNDEMİNDE

Dick Cheney'in ziyaretinde, Irak'a operasyon olasılığı, Ankara'ya yönelik askeri-siyasi ve ekonomik alanda getirilecek yeni teklifler masaya yatırılacak. Bu yüzden, sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın dikkati Irak operasyonu ile ilgili verilecek bir sinyal için Türkiye'ye çevirecek.

Cheney, Başbakan Bülent Ecevit, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile akşam çalışma yemeğinde biraraya gelerek nabız tutacak. Toplantılarda, Afganistan'daki uluslararası güç komutanlığıyla ilgili çerçeve büyük ölçüde netleşecek.

ANKARA’DAN NET TAVIR

Ankara, Cheney'e, özellikle, Kuzey Irak'ta Kürt devletinin bir savaş nedeni olacağı, Irak'ın toprak bütünlüğüne özel önem verdiği, oluşacak Peşmerge göç dalgasında sorumluluk almayacağı ve ekonomik zararların temini gibi konularda net tavır koyacak.

IRAK SİLAHI UYARISI

Ticari ilişkilerin geliştirilmesi için yeni bir teklif getirmesi beklenen Cheney ayrıca, Ruhban Okulu'nun açılması, helikopter ihalesinde Bell ile anlaşma imzalanması konularını da masaya getirecek. Cheney, Irak'ın kimyasal ve biyolojik silahları konusunda da uyaracak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!