Saç teli incelendi hastalıkları ortaya çıktı... Beethoven neden öldü

Güncelleme Tarihi:

Saç teli incelendi hastalıkları ortaya çıktı... Beethoven neden öldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2023 07:00

Biliminsanları, ünlü besteci Beethoven’ın saç tellerini inceleyerek sağlığı ve genetiği hakkında bilgiler edindi. Beethoven’ın tam ölüm nedeni tespit edilemedi ancak Alman bestecinin karaciğer hastalıkları konusunda genetik risk faktörleri içerdiği ve Hepatit B olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İngiltere merkezli Cambridge Üniversitesi liderliğindeki biliminsanlarından oluşan uluslararası bir ekip, ünlü Alman besteci Ludwig van Beethoven’ın 20’li yaşlarında başlayıp 1818’de sağır olmasına yol açan işitme kaybı ile kronik sindirim şikâyetlerinin ve 1827’de ölümüyle sonuçlanan ciddi karaciğer hastalığının olası genetik nedenlerini araştırdı. 5 kaynaktan gelen saç tutumlarının DNA incelemesi sonucunda Beethoven’ın karaciğer hastalıkları konusunda genetik risk faktörleri içerdiği ve ünlü bestecinin ölmeden Hepatit B olduğu belirlendi.

EN BÜYÜK İHTİMAL SİROZ

Beethoven’ın kendi notlarına dayanarak aşırı alkol tükettiğini de belirten biliminsanları, çalışmayla ilgili basın açıklamasında “1821 yazında Beethoven, karaciğer hastalığının bir belirtisi olan en az iki sarılık atağından ilkini geçirdi. Ünlü bestecinin 56 yaşında hayatını kaybetmesinin en olası nedeni ise siroz görülüyor” ifadelerini kullandı. Gelmiş geçmiş en ünlü ve en etkileyici bestecilerden biri olarak kabul edilen Ludwig van Beethoven, 1770 yılında Almanya’nın Bonn şehrinde doğup 56 yaşında 1827’de Viyana’da ölmüştü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!