Rusya'ya destek zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Rusyaya destek zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2008 11:34

Rusya'nın, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanıma kararı, Kafkaslar'da gerilimi had safhaya çıkardı. NATO, Rusya'ya "kararını geri al" restini çekti. G-7 ülkeleri Rusya'yı kınadı. ABD ve AB öfkeli. Rusya ise missilleme zirvesi düzenledi. Dünyanın gözü bu zirvede. Bugün başlayan zirveye, Çin, İran ve Hindistan da katılıyor.

Haberin Devamı

İşte zirveden ilk kareler

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirve toplantısı, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de başladı.

Toplantının ilk bölümüne sadece üye ülkelerin devlet başkanları katıldı. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmanov'un katıldığı ve basına kapalı yapılan toplantıda, ŞİÖ üyesi ülkelerdeki güvenlik ve istikrar, enerji, taşımacılık, terör ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele ve Afganistan'daki durumla ilgili konuların ele alındığı bildirildi.

Dünyanın gözü Duşanbe'de

Bu toplantının ardından yapılacak genişletilmiş toplantıya, örgüte üye ülke devlet başkanlarının yanı sıra örgütte gözlemci statüsü bulunan Moğolistan, Pakistan, Hindistan ve İran ile zirveye konuk olarak davet edilen Afganistan devlet başkanları ve üst düzey yöneticilerinin katılması öngörülürken, toplantıda Güney Osetya ve Abhazya'daki durumla ilgili konuların da ele alınması bekleniyor. http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/atak_tepe.jpg

Haberin Devamı

Zirveye katılmak üzere Çin, Rusya, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Moğolistan, İran ve Afganistan devlet başkanları ile Hindistan Petrol-Gaz Bakanı Murli Deor, Pakistan Başbakanının Milli Güvenlikten sorumlu danışmanı Mahmud Ali Durrani başkanlığındaki heyetler Duşanbe'de bulunuyor. 

DUŞANBE DEKLARASYONU VE ORTAK BİLDİRİDE RUSYA'YA TAM DESTEK 

Şanghay İşbirliği Örgütüne (ŞİÖ) üye ülkelerin liderleri Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yapılan zirvede, Duşanbe Deklarasyonu ve ortak bildiri imzaladı.

Deklarasyonda, "ŞİÖ ülkeleri devlet başkanlarının, Güney Osetya'daki sorunun çözülmesi amacıyla Moskova'da kabul edilen 6 prensibin memnuniyetle karşıladıkları ve Rusya'nın bu bölgedeki barış ve işbirliğine yönelik faal rolünü destekledikleri" belirtildi.

Zirvede imzalanan diğer belgeler arasında üye ülkeler arasında terörle mücadele konusunda ortak tatbikat yapılması ile silah ve patlayıcı madde kaçakçılığıyla mücadelede işbirliği anlaşması ve ŞİÖ Bankalararası Kurumu ile Avrasya Kalkınma Bankası arasında ortaklık ilişkileri memorandumu bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!