Rusya'dan yine nükleer tehdit

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan yine nükleer tehdit
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

NATO'da Kosova'ya kara harekátı düzenleme eğiliminin güç kazanmasıyla birlikte, Rusya'da da özellikle askerler arasında Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in hareketsiz kalma politikasına karşı tavırlar güçleniyor. Savunma Bakanı İgor Sergeyev (yanda), nükleer gücün en üst düzeyde savaşa hazır duruma getirileceğini söyledi.

NATO Kosova'ya kara harekátına hazırlanırken, Rusya nükleer silahları devreye sokmak da dahil, NATO ülkelerine yönelik askeri tehdidini bir kez daha tekrarladı.

Rusya Savunma Bakanı Igor Sergeyev, Beyaz Rusya'daki bir askeri akademide yaptığı konuşmada, NATO'nun hava harekatı nedeniyle askeri doktrini değiştireceklerini ve nükleer güçlerini en yüksek düzeyde savaşa hazır halde tutacaklarını söyledi. Sergeyev, vurucu birlikleri güçlendireceklerini bildirdi.

Rusya'da askeri kesimde Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in ‘hareketsiz kalma’ politikasına karşı tepkilerin yükseldiğinin bir başka göstergesi de Genelkurmay Başkanı Birinci Yardımcısı General Valery Manilov'un açıklamaları oldu. Manilov, NATO'nun Yugoslavya'ya kara gücü göndermesi halinde Rusya'nın Belgrad'a asker sevketmesi gerekeceğini söyledi.

Rusya'nın Kosova krizine askeri müdahaleden uzak duracağını açıklayan Yeltsin, Batı ile kendi askerleri arasında sıkışmış durumda. Yeltsin'in Balkanlar Özel Temsilcisi Viktor Çernomırdin, dün Belgrad'da Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseveç'le görüştü.

Çernomırdin, görüşmede Kosova krizine çözüm konusunda bir ilerleme kaydedilmediğini söyledi. NATO liderlerini yaptığı görüşmeyle ilgili olarak bilgilendireceğini bildiren Çernomırdin, Belgrad yönetiminin, Kosova'ya BM gözetiminde ve Rus güçlerinin de içinde yer aldığı uluslararası varlık kabul etmeye hazır olduğunu belirtti.

Miloseviç'in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada da, Miloseviç ile Çernomırdin'in NATO operasyonunu kınayarak, bombardımanın durdurulması gerektiğini vurguladıkları kaydedildi. Açıklamada, ‘İki taraf, Kosova’daki soruna barışçı çözüm bulmak için ortak çalışma kararlılıklarını belirttiler' denildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!