Rusya özür dilediği ihlâlin gerekçesini değiştirdi, Türkiye 'ihlâl hiç olmadı' dedi

Güncelleme Tarihi:

Rusya özür dilediği ihlâlin gerekçesini değiştirdi, Türkiye ihlâl hiç olmadı dedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 09:48

Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Viktor Bondarev, geçen ay başında Türk hava sahasını ihlâl eden Rus savaş uçağının karadan havaya füze sisteminden kaçmak için manevra yaptığını, bu yüzden hava sahasına girmek zorunda kaldığını öne sürdü. Daha önce açıklanan 'olumsuz hava şartları' gerekçesini değiştiren Bondarev'in iddiasından birkaç saat sonra Anadolu Ajansı'na konuşan bir Türk güvenlik yetkilisi, "Rus uçağının Türk hava sahasını ihlâl etmediğini" belirtti. Fakat 3 ve 4 Ekim günlerinde yaşanan ihlâller nedeniyle Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Bakanlığa çağrılmış ve nota verilmişti. Rusya da ihlâllerden dolayı özür dilemişti.

Haberin Devamı

Komsomolskaya Pravda gazetesine konuşan Bondarev, “Uçağımız Suriye’nin kuzeyinde oldukça bulutlu bir havada muharebe misyonundaydı. Uçak Türkiye sınırı boyunca uçarken; uçaktaki ekipman, jetin bir tür hava savunma sistemi tarafından hedef alındığına dair alarm verdi... Pilotun o an manevra yapıp yapmamaya karar vermesi gerekiyordu. Dolayısıyla birazcık Türk hava sahasına girdi. Biz de bu konuda açık şekilde bilgilendirme yaptık” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ GEREKÇE 'OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI'YDI

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan daha önce yapılan açıklamada, "3 Ekim'de planlı uçuşunu tamamlayan Su-30 tipi Rus savaş uçağı, Himeymim Hava Üssü'ne dönmek için dağlık alanda manevra yaparken birkaç saniyeliğine Türk hava sahasına girdi. Himeymim üssü, Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunuyor ve piste iniş bazı hava koşullarında kuzey istikametinden gerçekleşiyor" denilmişti. Bakanlık, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesinin "olumsuz hava koşulları" nedeniyle gerçekleştiğini iddia etmişti.

Haberin Devamı

Rusya, 4 Ekim'de gerçekleşen ikinci ihlalle ilgili ise açıklama yapmamıştı.

TÜRK GÜVENLİK YETKİLİLERİ YALANLADI AMA...

Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Bondarev'in açıklamasının kısa bir süre sonra Anadolu Ajansı'na konuşan Türk güvenlik kaynakları, "Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiği" yönündeki haberlerin gerçek dışı olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı'na konuşan konuşan güvenlik kaynaklarına göre, "Rusya'ya ait olduğu tam olarak teyit edilemeyen bir savaş uçağının Suriye toprakları içerisinde, Türkiye sınırına 10 kilometre mesafeden geçiş yaptığı tespit edildi."

AA'ya kaynaklar, "Rus uçağına radar kilidi atıldığı" iddialarının da gerçek dışı olduğunu belirtti.

İKİ ÜLKE ARASINDA İLİŞKİLER GERİLMİŞTİ

Oysa Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler, Rusya'ya ait savaş uçaklarının Ekim ayı başında Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle gerilmişti. 

Bu gelişmeler üzerine Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'ne çağrılarak, nota verilip izahat istenmişti.

Türkiye'yle dayanışma mesajı veren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Rusya'nın hava sahası ihlallerinin "kaza" olmadığını söylemişti.

 



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!