Rusya’dan dikkat çeken çıkış: ‘İşgalci İsrail’in meşru müdafaa hakkı yok’

Güncelleme Tarihi:

Rusya’dan dikkat çeken çıkış: ‘İşgalci İsrail’in meşru müdafaa hakkı yok’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2023 07:00

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını sonlandırmasına yönelik çağrılarını ve Filistin sorununa çözüm için iki devletli çözüm önerisini sıklıkla dile getiren Rusya’dan Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde dikkat çeken bir çıkış geldi.

Haberin Devamı

Rusya’nın daimi BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzia, BM Genel Kurulu’nun Filistin konulu olağanüstü özel oturumunda, İsrail’in mevcut çatışmada meşru müdafaa hakkı olmadığını çünkü İsrail’in “işgalci bir devlet” olduğunu söyledi.

‘DİPLOMASİ GEREKİYOR’ 

“Çatışmaların bölgeye yayılmasının önlenmesi gerektiğini” belirten Nebenzia, “Gazze’deki korkunç yıkım karşısında ABD ve müttefiklerinin ikiyüzlü bir tutum takındığını” savunarak, “Yapabildikleri tek şey, İsrail’in meşru müdafaa hakkı olduğunu iddia etmek, ancak Uluslararası Adalet Divanı’nın (BM) 2004’teki görüşüyle de teyit edildiği gibi onların işgalci bir güç olarak böyle bir hakkı yok” ifadelerini kullandı. Rus diplomat ayrıca tüm arabuluculara “rehinelerin hızla serbest bırakılması da dahil diplomatik bir çözüm üzerinde çalışma imkânı verilmesi” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova da dün, İsrail’in Filistinlileri Mısır’ın Sina Yarımadası’na yerleştirme planlarının “felaket” sonuçlar doğuracağını söyledi. Zaharova, olası yer değiştirmeyle ilgili provokatif açıklamaların mevcut çatışmanın uzaması tehlikesini ortaya çıkardığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!