Rusya 'füze kalkanı'nda ikna olmadı

Güncelleme Tarihi:

Rusya füze kalkanında ikna olmadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2010 16:36

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, füze kalkanı sistemi başta olmak üzere çeşitli güvenlik konularını değerlendirmek için Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel bir araya geldi. Medvedev NATO zirvesine katılacak ama füze kalkanı konusunda ikna olmadı.

Haberin Devamı

Üç lider, Fransa’nın Normandiya kıyılarındaki Deauville kasabasında bir araya geldi. Medvedev, ABD’nin öncülüğünde Avrupa ülkelerine konuşlandırılmak istenen füze kalkanı sisteminin geliştirilmesinde Rusya’nın yardım etmesi teklifini değerlendirdiklerini ancak genel tablonun halen kendisini endişelendirdiğini belirtti.

 

Medvedev, Portekiz’de 19-20 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek ve ABD Başkanı Barack Obama’nın da katılacağı NATO zirvesinde yer almayı kabul etti. Merkel, üçlü görüşmenin ardından düzenlenen basın konferansında Medvedev’in aldığı karardan memnuniyet duyduğunu belirtti.


Merkel, 21’inci yüzyılda dünyayı tehdit eden sorunlara karşı beraber hareket etmeleri gerektiğini belirterek, Rusya’ya bu konuda destek vermesi için çağrıda bulundu. Üç lider, Avrupa çapında konuşlandırılmak istenen füze savunma sistemi hakkında görüş paylaştı. Füze kalkanı projesi, NATO’nun benimsemek istediği yeni stratejinin bir parçası olduğu gibi gelecek ay düzenlenecek zirvede bu projenin onaylanması bekleniyor.

Haberin Devamı

 

Medvedev, Avrupa ülkelerinin füze savunma sisteminin temel sebepleri üzerinde yeniden düşünmeleri gerektiğini belirtti. Rusya, ABD eski Başkanı George Bush’un füze kalkanı planını ise bir tehdit olarak görmüştü. NATO, bugün geliştirmek istediği sistemle Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerden gelebilecek saldırılara karşı önlem almak istiyor.

AMAÇ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK

Fransa ve Almanya güvenlik konularında Rusya’yla görüş paylaşmasına karşın, Washington ve bazı Avrupa Birliği (AB) üyeleri bu yaklaşımı onaylamıyor. Sarkozy, Amanya ve Fransa’nın Rusya’yı dost ülke kabul ettiğini belirtirken liderler Rus vatandaşlarına uygulanan vize kısıtlamalarında ilerleme sağladıklarını belirtti.

Rusya, AB ülkelerine vizesiz giriş yapabilme imkânının sağlanmasını isterken, AB ülkeleri de Rusya’nın doğalgaz ve enerji anlaşmalarında şirketlerine daha fazla imkân tanınmasını istiyor.

Haberin Devamı

 

Bu kapsamda, üç liderin görüşmesi Fransa ve Almanya tarafından AB-Rusya ilişkilerinde yeni bir başlangıç çabası olarak görülüyor. Rusya ise uzun bir süreden beri ortak olarak görmediği AB’nin yerine Paris, Londra ve Berlin ile yakın durmayı tercih ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!