Rusya’da PUT- in

Güncelleme Tarihi:

Rusya’da PUT- in
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Rusya, Lenin ve Stalin heykellerinin dört bir yanı kapladığı eski Sovyetler Birliği günlerine bu defa Putin'i putlaştırarak geri dönüyor. Rusya milli marşı olarak Sovyetler marşı melodisinin benimsenmesinden sonra şimdi de tüm resmi daireler Devlet Başkanı Vladimir Putin'in irili ufaklı bronz heykelleriyle donanacak.

BRONZ Putin heykeli fikri Rusya'da Boris Yeltsin'den sonra ‘‘Yeni dönem eliti’’ olarak bilinen, Vladimir Putin'in Devlet Başkanı seçilmesini sağlayan Birlik Partisi tarafından ortaya atıldı.

Partinin St. Petersburg yöneticilerinden Viktor Yurakov, Putin büstünü heykeltraş Aleksander Palmin'e sipariş etti. Yurakov, Putin heykeli fikrini savunurken ‘Rusya, hayattaki önderlerin heykelleştirildiği döneme geri dönüyor. Liderimiz Putin, vasıfları itibarıyla bu şerefe erişmesi gereken ilk kişi’ dedi.

ZOR BİR OBJE

Alçıdan eskizi hazırlanan Putin büstünün önümüzdeki günlerde nihai bronz şeklini alması bekleniyor. Putin büstünü hazırlayan heykeltraş Aleksander Palmin yaptığı işin çok zor olduğunu söylüyor. Palmin, Putin'in yüz hatlarının ‘belki eski bir ajan olması nedeniyle’ son derece zor yakalanır olduğunu vurgulayarak ‘Eskizi hazırlamak için çok zaman harcadım. Defalarca yaptığım eskizi çöpe atmak zorunda kaldım. Putin’in gergin yüz hatları, heykele pozitif enerji kazandırmak için çok büyük çaba gerektirdi' diyor.

SOSYOLOGLAR KARŞI

Rusya tarihini göz önüne alan Moskova'daki sosyologlar bronz Putin heykeli fikrine endişeyle yaklaşıyor. Putin heykelinin piyasaya çıkmasıyla çok kısa zamanda moda olacağı ve Rusya'da her memurun bir ‘Putin’ edinmek isteyeceği belirtiliyor. Rus NTV televizyonu ‘Yeltsin portreleri duvardan indirilerek yerine Putin portresi asıldı. Putin heykeli piyasaya çıkınca işler değişecek. Demir Putin tıpkı ilk KGB şefi Feliks Edmondoviç gibi baş köşede yerini alacak. Bu iyi bir alamet değil' yorumunu yaptı. Nerdun HACIOĞLU

Önce Türkmenbaşı putlaştı

SOVYETLER Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov tarafından 1985 yılında başlatılan ‘perestroyka’ 1990 sonuna gelindiğinde komünist ideolojinin yanısıra putperest şekilciliğin sonunu da getirmişti. Ülke çapında yaklaşık 75 bin Lenin heykel ve büstü, 10 bin komünist önder heykeli birkaç yıl içinde ortalıktan kaldırılmıştı.

Ancak 1991 yılında Sovyetler'in parçalanmasıyla oluşan yeni BDT cumhuriyetlerinde şekilciliği yönetimin elinde önemli unsur olarak gören kişiler belirdi. Bunların başında Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Niyazov Türkmenbaşı geliyor. Başkent Aşkabat sokak ve caddelerine ‘‘Türkmenbaşı Niyazov’’ adı verildi ve şehrin merkezine altın kaplama heykeli dikildi. Niyazov'un son putperest, şekilci davranışı bir ay önce gözlendi. Türkmenistan devlet armasında yer alan Ahaltekin soyundan gelen at şeklinin biçimsiz bulunması üzerine Türkmenistan Bakanlar Kurulu, at şeklinin Saparmurat Niyazov'un en iyi atı örnek alınarak yeniden hazırlatılmasını kararlaştırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!