Rus kimliklerinde 5'nci satır kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Rus kimliklerinde 5nci satır kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rusya'da hâlâ kimlik kartı olarak kullanılan ‘yurtiçi pasaportlar’da ünlü ‘5’inci satır' kalkıyor. Büyük tartışmalara konu olan bu ‘5’nci satır' Rusya vatandaşlarının ‘milliyetini’ gösteriyor. Çok yavaş da olsa yenilenen kimliklerde yapılan bu değişiklik, bir reform olarak alkışlanıyor.

Kötü şöhretli bu ‘5’nci satır' kızıl diktatör Stalin'in başta Yahudi ve Tatarlar olmak üzere, Sovyetler Birliği'nde yaşayan azınlıklara karşı uyguladığı ayrım ve sürgün politikasında önemli bir rol oynamıştı. Mesela, bugünkü Karaçay-Çerkez Otonom Cumhuriyeti'nde 1944 yılında yurtiçi pasaportlarının 5'nci satırında ‘Karaçay’ yazan Türklerin hepsi sürülmüştü.

Ancak, Ruslar ve aydınlar tarafından bir demokratik reform olarak alkışlanan bu uygulamaya başta Tataristan olmak üzere, Rusya Federasyonu üyesi birçok devlet karşı çıktı; çünkü bu yeni kimlikler ‘Rusya Federasyonu’ kimliği ve Federasyon üyesi küçük devletler için ayrı bir kimlik verilmesi söz konusu değil. Böyle olunca bu devletler ‘bağımsızlık’ kaygısıyla, bu kararı uygulamaya karşı çıkıyor. Kimliklerden ‘milliyetleri’ de silinirse, Rusya Federasyonu içinde, Rus çoğunluk tarafından yutulmaktan korkuyorlar.

Rusya bu konuyu uzun uzun tartışabilir çünkü yeni kimlikler bütün vatandaşlara ancak 2006 yılında verilebilecek. Bu arada da Rusya Federasyonu vatandaşları hala S.S.C.B. pasaportuyla seyahate devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!