Rumlar'dan 4. Annan Planı'na sert tepki

Güncelleme Tarihi:

Rumlardan 4. Annan Planına sert tepki
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 30, 2004 14:33

İsviçre'nin Bürgenstock kasabasında süren Kıbrıs müzakerelerinde Türk tarafı, dördüncü Annan planında yapılmasını istediği değişiklikleri BM'ye iletti. Rumların ise son plana sert tepki gösterdiği ve ek toprak talebinde bulunduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre Rumların itirazı şöyle:

1- Kıbrıs Türk tarafının istediği ayrıcalıklar (derogasyonlar) kalıcı olmasın,
2- Kuzey Kıbrıs'a geçecek Rumların oranı yüzde 18 değil, yüzde 21 olsun,
3- Kuzey Kıbrıs'a Türkiye'den gelerek yerleşecek olan Türklerin sayısı azaltılsın,
4- Nihai olarak Ada'daki Türk askerleri kalmasın,
5- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne tazminat için yapılan başvurular geçerli olsun.

Öte yandan Yunanistan ve Rum kesiminde çıkan gazetelerde, 4. Annan Planı dolayısıyla BM Genel Sekreteri Annan, Başbakan Karamanlis ve ABD Başkanı Bush'a sert eleştiriler yöneltildi.

RUM BASINI

Rum basını, Kıbrıs Rum tarafının, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın dün taraflara sunduğu 4. planın içeriği nedeniyle hayal kırıklığı içerisinde bulunduğunu yazdı.

Fileleftheros gazetesi, ''Son Kartımız'' baÅŸlıklı haberinde, Rum tarafının yeni planın içeriÄŸinden hoÅŸnutsuz olduÄŸunu, planda ''iyleÅŸtirme'' yapmak için çetin bir savaÅŸ verileceÄŸini kaydetti.Â

''Sürekli derogasyonların diken'' olduğunu ifade eden gazete, Rum tarafının öncelikli olarak derogasyonlar, Kıbrıs Türk idaresi altına dönecek Kıbrıslı Rumların sayısının azaltılmış olmasını ve iki kesimliliğin güçlendirilmesini masaya getireceğini belirtti.

''Kıbrıs Rum tarafı kaynaklarının olduğu şekliyle yeni planın kabul edilemeyeceğini vurguladıklarını'' yazan gazete, ''Kaynaklar, taviz sınırlarımızın ötesinde hususlar bulunduğunu kaydediyorlar'' ifadesini kullandı.

Haravgi gazetesi de Rum tarafının ''yoÄŸun hoÅŸnutsuzluk içinde'' olduÄŸunu belirttiÄŸi haberinde, ''Kıbrıs Rum tarafı, Annan'ın, üst hakemlik rolüyle Türkiye'nin hemen hemen tüm taleplerini tatmin ettiÄŸideÄŸerlendirmesi içerisinde'' diye yazdı.Â

Gazete, ''4. Annan planı (KKTC CumhurbaÅŸkanı Rauf) DenktaÅŸ ve Ankara'nın çoÄŸu taleplerini karşıladı. Kıbrıs Rum tarafını ise ciddi endiÅŸelere soktu'' yorumunu yaparak, ÅŸunları kaydetti:Â

''Diplomatik kaynaklara göre durumun kendi aleyhine kötüleÅŸtiÄŸini gören Kıbrıs Rum tarafı yoÄŸun hoÅŸnutsuzluk içerisinde. Müzakere olmadığı için BM Genel Sekreteri, Annan planı dışında olan DenktaÅŸ ve Ankara'nın hemen hemen tüm taleplerini tatmin etti. New York anlaÅŸmasına sadık kalan ve istediÄŸi deÄŸiÅŸiklikler plan çerçevesinde olan Rum tarafına ise hemen hemen hiçbir ÅŸey vermedi.''Â

Politis gazetesi ''Ankara'yı tatmin ettiler. Müzakereler son umut'', Mahi gazetesi ''Annan'ın tepeden inme planı iÅŸte'', Alithia ''Her iki tarafa da istediklerini verdi'', Simerini ''Her ÅŸeyi Türklere veriyor. Annan Kuzey'de saf bir devlet oluÅŸturuyor'' baÅŸlıklarını kullandı.Â

Ä°NGÄ°LÄ°Z BASINI

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, İsviçre'de taraflara sunduğu planın yankılarını değerlendiren İngiliz basını, planın mevcut haline referandumda Ada'nın güneyinden veto çıkabileceğini savundu.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, Kıbrıs sorununun taraflarına sunduğu planın, Ada'nın güneyinde reddedilebileceği ifade edildi.

FT: KIBRISLI TÃœRKLER'Ä°N AKSÄ°NE RUMLAR Ä°STEMEYEBÄ°LÄ°R

İngiltere'de yayınlanan ekonomi çevrelerinin saygın gazetesi Financial Times, BM Genel Sekreteri Annan'ın, Kıbrıs'ta kurulacak yeni federal devletin seçimlerinin Haziran ayına kadar yapılmasını istediğini belirtti.

Haberde, "Daha erken bir tarih, Tasos Papadopulos ve Rauf Denktaş arasındaki çatışma ihtimalini engeller" denildi.

Haberde, diplomatlara dayanarak, BM planındaki değişikliklerin, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasının beklendiği kaydedildi. İki liderin de, Ege'de istikrarı geliştiren Türk-Yunan yakınlaşmasını rayından çıkarmamak için bir anlaşmaya varmak konusunda çok istekli olduğu belirtildi.

Ancak habere göre, Yunan diplomatlar Annan'ın revize edilmiş planına soğuk yaklaştı. Bir diplomat "Bazı gelişmeler var ama istediklerimiz değil" derken Rumlar'ın bazı konuları kabul etmeyeceğe benzediği yorumu yapıldı. Bu konuların, Türkiye'den Ada'ya giden on binlerce yerleşimcinin Kıbrıs'ta kalması ve Türk askerlerinin 7 yıl daha Kıbrıs'taki varlığının korunması olduğuna dikkat çekildi.

Haberde, "Kıbrıslı Türkler arasında yaygın olan havanın aksine, Rum kontrolündeki güneyde kamuoyu, yeniden birleşme konusunda derin bir ayrılık içinde bulunuyor ve seçmenler, referandumda BM planını reddedebilirler" denildi.

THE GUARDIAN'DAN ELEÅžTÄ°REL Ä°STATÄ°STÄ°KÄ° YORUM

İngiltere'nin bir diğer önde gelen gazetesi The Guardian ise, Annan'ın taraflara sunduğu plana ilişkin eleştirel bir yorum getirdi. Gazetenin Yunan resmi kaynaklara yakınlığıyla bilinen Atina muhabiri Helena Smith'in haberinde, "Nüfusun yüzde 18'ini oluşturan ancak toprağın yüzde 37'sini kontrol eden Kıbrıslı Türkler, anavatandan gelen binlerce Türk askeri tarafından korunmaya devam ederken, Rumlar'ın yanında siyasi eşitliğin tadını çıkaracaklar" yorumu dikkat çekti.

TÃœRK TARAFI DEĞİŞİKLÄ°K Ä°STEĞİNÄ° BM'YE Ä°LETTÄ°Â

Haberin Devamı

Bu arada Türk tarafı, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın dün taraflara sunduÄŸu taslak planda yapılmasını istediÄŸi deÄŸiÅŸiklikleri busabah BM'ye iletti.Â
  Â
Edinilen bilgiye göre, Türk tarafı, taslakta kendi lehine yapılmasını istediÄŸi deÄŸiÅŸiklikleri BM yetkililerine, gerek yazılı gerekse sözlü ÅŸekilde aktardı.Â
  Â
Rum tarafının da değişiklik önerilerini BM'ye iletmekte olduğu öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!