Rumlar kapıyı çaldı

Güncelleme Tarihi:

Rumlar kapıyı çaldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2006 00:00

Rumlar, Türkiye’yi AİHM’de 40 milyar doları bulan mülk davalarından kurtarmak amacıyla KKTC’de kurulan tazmin komisyonuna başvurmaya başladı. İlk başvuruların yapıldığı Girne’nin Tatlısu Köyü’ne 40’ın üzerinde celp gitti. Rum yönetimi, KKTC mahkemesinin AİHM’de tanınmasını engellemek amacıyla başvuran Rumları cezalandıracağını açıklamıştı.

KKTC’deki Rum mülkleriyle ilgili olarak tazmin komisyonunun kurulmasının ardından Rumlar ilk olarak, Girne’ye bağlı Tatlısu Köyü’nün kapısını çaldı.

Aralarında Avrupa Konseyi’nin eski Genel Sekreteri Daniel Tarschys ve İnsan Hakları Komisyonu’nun eski başkanı Hans Christian Krüger’in de bulunduğu 7 kişilik tazmin komisyonunun Başkanı Sümer Erkmen, birçok Rum’un başvuru yaptığını belirterek, Rumların talep ettiği mülkleri KKTC tapularıyla kullanan kişilere bilgilendirme mektupları gönderildiğini açıkladı. İlk etapta 40’ı aşkın celp gönderildi. Benzer celpler, başvuru geldikçe gönderilmeye devam edecek.

BİR RUM 1.8 MİLYON YTL İSTİYOR

Rum yönetiminin başvuru yapanları cezalandırmasını engellemek amacıyla Rumların kimlikleri yasaya göre gizli tutuluyor. Rum yönetimi, KKTC mahkemelerinin AİHM’de tanınmasını engellemek amacıyla başvuracak Rumlara cezai müeyyideler uygulanacağı tehdidinde bulunmuştu. Rum gazeteleri, başvuruların AİHM’de Türkiye aleyhine açılan davaların KKTC’ye yönlendirilmesini sağlayacağını yazdı.

Ancak Tatlısu Köyü’nden mülkünün iadesini isteyen bir Rum’un kimliği KKTC medyasına yansıdı. Volkan Gazetesi, Tatlısu Köyü’ne bilgilendirme amacıyla gönderilen celplerden birinde Ilias Papachristou adlı Rum’un bir dönümlük arazisi için 889 bin sterlin (1.8 milyon YTL) tazminat ve malının iadesini istediğini duyurdu. Adı açıklanmayan bir başka Rum ise 2 dönüm arazisi için 1.36 milyon sterlin (2.8 milyon YTL) tazminat ve malının iadesini talep etti.

AİHM geçen yıl 22 Aralık tarihinde, Türkiye aleyhine açılan ve askıda bulunan 1300 Rum başvurusuna emsal teşkil edecek Ksenidi Aresti davasında Türkiye’den 3 ay içinde KKTC’de iç hukuk yolu oluşturması ve devamındaki 3 ayda da bu mahkemeyi çalıştırarak Rum davalarına çözüm üretmesini istemişti. Bu kararın ardından, KKTC Türkiye’nin talebi üzerine tazmin komisyonu oluşturdu ve mahkeme heyetine 2’si yabancı 7 hakim atandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!