Rumlar’dan Pakistan protestosu

Güncelleme Tarihi:

Rumlar’dan Pakistan protestosu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2006 16:40

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, Cumhurbaşkanı sıfatıyla Pakistan’a gerçekleşen ziyareti Güney Kıbrıs’ta tepkiyle karşılandı.

Haberin Devamı

Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulos Paşardis, Talat’ın Pakistan ziyaretinin protesto ettiklerini açıkladı. Rum sözcü Pakistan’ın Rum Yönetimi’ne KKTC’nin tanınmayacağı yönündeki politikalarının değişmediğine ilişkin sözü olduğunu söyledi.

‘TALAT MUTLU OLSA DA GERÇEK DEĞİŞEMEZ’

Rum Sözcü açıklamasında, "Pakistan’ın sözünden şüphe etmemizi gerektirecek bir neden yoktur ancak Türk tarafının "yasadışı rejimin" siyasal açıdan güçlendirilmesine yönelik planlı çabaları olduğu şüphe götürmez bir gerçektir. Talat bu tür ziyaretlerden ve kendisine ‘cumhurbaşkanı’ denmesinden mutlu olsa da, Ankara her yönüyle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuzeyini denetimi altında tuttuğu sürece Kıbrıs Türk toplumunun lideri olduğu gerçeği değişmez ve Talat’ın rolünü ‘işgal’ ve Türkiye’nin ‘işgal bölgelerindeki’ askeri varlığı belirler. Siyasi açıdan güçlendirme çabalarıyla 8 Temmuz Anlaşması’nın uygulanması arasındaki çelişkiye bir kez daha işaret etmek isterim. Bu girişim bu çabalara zarar veriyor" dedi.
Bu girişimin, Türk tarafının bugün esas amacının yasadışı rejimi güçlendirmek olduğu gerçeğini ortaya koyduğunu, Türk tarafının 8 Temmuz Anlaşması’nın uygulanmasıyla ilgilenmediği sonucuna varılabileceğini belirten Hükümet Sözcüsü, Talat’ın ziyaretini “kendilerini ilgilendiren bir gelişmeö olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

RUMLAR’DAN ‘ENDİŞELİYİZ’ İTİRAFI

Sözcü, BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarının edildiğini iddia ederek Rum hükümetinin, bu tür çabalardan endişe duyduğunu söyledi. Sözcü şöyle konuştu: "Siyasi güçlenmeyi ve dolaylı olarak ‘sahte’ devletin tanınmasını amaçlayan böylesi hareketler, Kıbrıs sorununda yaşayabilir ve işleyebilir, iki tarafın kabul edebileceği bir anlaşma çabalarına katkıda bulunmaz. Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasını istemeyenler ancak bu tür girişimlere başvururlar."

RUM BASINI ŞAŞKIN

Rum basını KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Pakistan’da KKTC Cumhurbaşkanı olarak değil de Kıbrıs Türk toplumu lideri olarak kabul edilmesi için Pazar günü çok yoğun diplomasi trafiği yaşandığını kaydetti. Öte yandan Rum basını mevcut girişimi Kıbrıs Türklerinin zaferi, Rum yönetimininse yapılan tüm girişimler karşında aciz kalıp yenilgiye düştüğünü belirtti.

Haberin Devamı

RUM GAZETELERİNDEN BAŞLIKLAR

FİLELEFTHEROS: "Pakistan kartlarını kapalı tutuyor" başlıklı haberde "Lefkoşa güvenceler, Talat ise üst düzey temaslar sağladı" denildi.
ALİTHİA : "Şok ve Çaresizlik" başlıklı haberde "ziyaretin geriye dönüşü olmadığı zaman girişimler yapıldı" denildi. Başkan Müşerref’in Mehmet Ali Talat’ı bizzat karşıladığına dikkat çekildi. Gazetede "Lefkoşa’nın bu ciddi gelişme karşısındaki açıklamaları ciddiyetten yoksundur" yorumu yapıldı.
SİMERİNİ : "Anlaşmayı katlettiler" başlıklı haberde 8 Temmuz’da üzerinde mutabık kalınanların ortadan kaldırılmaya çalışıldığı öne sürüldü. Gazete Pakistan’ın KKTC’yi tanımayacaklarına dair garanti verdiğini iddia etti.
POLİTİS: "Müşerref’ten destek" başlıklı haberde "Talat’ın Pakistan’a ziyareti tarihi bir adım. Türkiye bayram ediyor" yorumu yapıldı. Gazetedeki haberde şöyle devam edildi: "Tony Blair’den de davet bekliyorlar."
MAHİ: "Talat ’Başkan’ olarak İslamabad’ta" başlıklı haberde Pakistan’ın Rumlar’a güvence verdiği öne sürülüyor.
HARAVGİ : "Hükümet Talat’ın Pakistan ziyaretiyle ilgili girişimlerde bulundu" yorumuyla başlayan haberde "Talat, Kıbrıs konusunda Türk politikasını savundu" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!