Rum basınından Merkel'e 'melek' benzetmesi

Güncelleme Tarihi:

Rum basınından Merkele melek benzetmesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 17:56

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Kıbrıs Rum kesimine dün günübirlik ziyareti sırasında yaptığı açıklamalar ve verdiği mesajlar Kıbrıs Rum yönetimi ve muhalefeti tarafından memnuniyetle karşılanırken, Rum basınında yer alan haberlerde, Merkel için 'melek' yorumları yapıldı.

Haberin Devamı

Rum radyosunun haberine göre Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, Merkel'in, “müzakerelerin bir sonuca varmamasının sorumluluğunu doğrudan Türk tarafına yüklemesinin” ve Almanya'nın, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın “çabalarını, inisiyatiflerini ve müzakerelerde gösterdiği cesareti takdir ettiği mesajını vermesinin çok önemli olduğunu” söyledi.     

Stefanu, Merkel'in, Almanya'nın Türkiye'nin AB üyelik sürecinin devam etmesine destek verdiğini, ancak Rum yönetimi gibi, “Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmesini istemesinin de bir o kadar önemli olduğunu” belirtti.

Hristofyas'ın tutumunun, AB'nin Kıbrıs sorununa daha aktif katılması ve Avrupa unsurunu değerlendirmek olduğunu kaydeden Stefanu, Angela Merkel'in “Türk yetkililere görüşmelerinde Kıbrıs sorununu sürekli olarak gündeme getireceği” açıklamasına vurgu yaptı.

DİSİ'DEN, AB'NİN ÜST DÜZEY YETKİLİ ATAMASI ÖNERİSİ

Rum ana muhalefet (DİSİ) lideri Nikos Anastasiadis de “Merkel'in Rum tarafında olmasının, Rum tarafının taleplerine ve Kıbrıs sorununun çözümü için harcadığı çabalarına çok olumlu bir yanıt teşkil ettiği” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

Merkel ile yaptıkları görüşme sırasında, Avrupa Birliği'nin Kıbrıs sorununa üst düzey bir yetkili atayarak müdahil olmasını istediğini gündeme getirdiğini belirten Anastasiadis, şöyle devam etti:

“Bu şekilde Türkiye kontrol edileceğini bilecek, Avrupalı liderler de Ankara'nın gerçek niyetlerinin ne olduğunu öğrenecek. Kıbrıs aidiyetli müzakerelerin olanaklarının tükendiğini ve başka hiçbir katkı sağlayamayacağını saptamamız halinde, bugünkü durumdan sorumlu olanların müdahil olması gerekir. Avrupa Birliği'nin de müdahil olması ile çok daha adil bir çözüme ulaşabiliriz. Daha aktif müdahil olma, diyalog katılımcılarının Türkiye, Yunanistan ve Avrupa Birliği'nin temsilcileri ile genişlemesi demektir.”

RUM BASINI

Kıbrıs Rum basını da Merkel'in ziyaretine ve mesajlarına geniş yer ayırdı.

Basında, Merkel'in “gerek Kıbrıs sorunu gerekse Türkiye-AB ilişkileri konusunda net ve açık tavır sergilediği” yorumları yer aldı. Yorumlu haberlerde, Merkel'in Güney Kıbrıs'a “işbirliği için elini uzattığı”, Türkiye'ye ise “sesini yükselttiği” görüşleri dile getirildi.

Haberin Devamı

Gazeteler, Merkel'in Türkiye konusundaki tavrının, diğer ülke liderleri tarafından takınılmayan bir tavır olduğuna dikkati çektiler.
Rum gazetelerinden Politis de Merkel için “melek” ifadesini kullandı.

BAŞKANLIK SARAYINDAN BEŞPARMAKLAR'A BAKTI

Filelefhros gazetesine göre Hristofyas görüşmede, 1974 olayları ve Başpiskopos Makarios'un kaçış şekli konusunda Merkel'e bilgi verdi ve Merkel bu olayı “ilginç” olarak nitelendirdi.

Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu da eski Rum liderlerden babası Spiros Kiprianu döneminde başkanlık binasında on yıl yaşadığını anlattı.

Hristofyas, başkanlık binasını dolaşırken Merkel'e, KKTC bayrağının bulunduğu Beşparmak Dağlarını da gösterdi ve o bölgede, köyü Dikmen'in bulunduğunu anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!