Rum askerleri bugün Girne'yi alacak

Güncelleme Tarihi:

Rum askerleri bugün Girneyi alacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rum Milli Muhafız Ordusu'nun 1974'ten beri her yıl yaptığı ‘Nikiforos’ (Muzaffer) tatbikatı bugün başlıyor. Yunan Hava ve Deniz Kuvvetleri'nin de gövde gösterisi yapacağı 5 günlük tatbikatta ‘düşmana kaptırılan topraklar’ temsili olarak geri alınacak.

Olası bir Türk saldırısına karşı Yunan ve Rum Silahlı Kuvvetleri arasındaki koordinasyonun deneneceği tatbikata, 10 bin Rum askeri ve 9 bin yedek katılacak. Tatbikat, KKTC'nin arazi şartlarına benzer bölgelerde yapılacak. Bu arada ‘SAS’ ve ‘SAT’ komandoları Girne'ye benzeyen temsili bir sahile amfibik çıkarma harekatı yaparak radar üsleri ve cephanelikleri imha edecekler. Tatbikatta kara birliklerine yakın hava desteği sağlayacak olan Yunan F-16 ve Mirage savaş uçakları ilk kez inşaatı devam eden Baf Hava Üssü'ne inecek. Yunan Deniz Kuvvetleri'ne bağlı savaş gemileri ise Larnaka ve Limasol limanlarını kullanacak. Yunan savaş uçaklarının tatbikata katılmasıyla, bir yıldır uygulanan uçuş moratoryumu da sona ermiş olacak. ABD'nin girişimleri sonucu uygulanan moratoryumla, Türk ve Yunan savaş uçaklarının Ada üzerindeki uçuşlarını askıya alınmıştı.

Tatbikatta, Rusya'dan satın alınan T-80U tankları ile, bu yıl ilk kez denenecek Spigot6 ve Spigot11 mermi güdüm sistemlerini Rus askeri personeli kullanacak. Rus askerleri, geçtiğimiz yıl yapılan tatbikatta da görev almışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!