Rudy Beyaz Saray’a

Güncelleme Tarihi:

Rudy Beyaz Saray’a
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2006 00:00

New York’un 11 Eylül kahramanı eski Belediye Başkanı Rudolph Giuliani, 2008 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olabilmek için bir araştırma komitesi kurdu. Ülkeyi dolaşıp nabız yoklayacak olan Giuliani’nin partideki önseçimde en büyük rakibi Senatör John McCain olacak.

ABD’de geçen hafta yapılan ara seçimleri kazanan adaylar yemin edip göreve bile başlamadan, Kasım 2008’de yapılacak başkanlık seçimlerinin aday adayları teker teker ortaya çıkmaya başladı. 11 Eylül terör eylemlerinden sonraki kriz yönetimiyle "ulusal kahraman" ilan edilen eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani, bir "araştırma komitesi" oluşturarak nabız ölçmeye başladı. Rudy Giuliani, siyasi liderliğini Başkan George W. Bush’un yaptığı Cumhuriyetçi Parti’nin "ılımlı" kanadından. Giuliani’den önce, yine aynı partiden saygın Senatör John McCain "başkan aday adayı" olacağının sinyalini vermişti.

Böylece, Demokrat Parti’nin zaferiyle sonuçlanan ara seçimlerden sonraki bir hafta içinde, Cumhuriyetçi Parti’nin iki çok ağır topu "2008 için varım" mesajını vermiş oldu.

ABD yasalarına göre, araştırma komitesi kuranlar, resmen başkan adaylığı ilanında bulunmadan ve siyasi bağış toplama kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalmadan ülkeyi dolaşıp nabız yoklayabiliyorlar.

MÜKEMMEL SİCİL

Yoksul bir göçmen aileden gelen Giuliani, New York’taki Başsavcılık döneminde mafyanın üzerine gitmesi ve yolsuzluk davaları açmasıyla çok ünlenmişti. Giuliani, New York’taki Belediye Başkanlığı döneminde de, yüksek suç oranı ile herkesi korkutan bu kentten suçu adeta temizlemişti. Kent yeniden ekonomik enerji kazanmıştı.

Adalet Bakanlığı’nın "üç numaralı" koltuğunda da oturan Giuliani, en çok 11 Eylül 2001 günü, terörizmin dehşete boğduğu kentte, tozdan bembeyaz olan giysileri içinde ve elinde maske ile olayları denetlemesiyle hatırlanıyor. Rudy Giuliani, en ünlü komedi dizilerine "konuk" olarak katılması ve esprileriyle de halkın sevgisini kazandı. Rudy Giuliani, 2002’de de, MTV’nin Video Müzik Ödülleri’ni sunmuştu.

Cumhuriyetçi Parti’deki önseçim sürecinin bir "McCain-Giuliani" savaşına dönüşmesi bekleniyor. Giuliani, ABD Başkanı olacak bir kişinin "vizyon sahibi" olması, ileriye bakarak barış ve güvenlik için karar verebilmesi gerektiğini belirtiyor; "Churchill ve Reagan ile alay ederlerdi. Siyasi liderler iyimser olmak zorundadır" diyor. Giuliani, ABD’yi karış karış dolaşmaya hazırlanıyor.

Liberal muhafazakár

Giuliani, ABD’deki en tartışmalı iç politika konularında "Demokrat Parti’ye daha yakın bir portre" sunuyor. Bireysel silahlanma denetimini, eşcinsel çiftlere sosyal haklar tanıyan "birlik" formülünü destekliyor, embriyonik kök hücre araştırmasının da destekçisi ve kürtajdan yana. Giuliani’nin, Cumhuriyetçi Parti’nin "dindar-tutucu" kesimini nasıl ikna edeceği henüz bilinmiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!