Ruanda planı yeni değilmiş: Blair göçmenleri Türkiye’ye göndermek istemiş

Güncelleme Tarihi:

Ruanda planı yeni değilmiş: Blair göçmenleri Türkiye’ye göndermek istemiş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2023 07:00

Son dönemde düzensiz göçmenlerin üçüncü ülkelerde barındırılmasını öngören “Ruanda anlaşması” nedeniyle tartışmaların yaşandığı İngiltere’de ülkenin eski başbakanı Tony Blair’ın da benzeri bir plan yaptığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre 1997-2007 arasında görev yapan Blair, düzensiz göçmenleri aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelere göndermeyi planlamış.

‘SON ÇARE’

İngiltere Ulusal Arşivi’nin yayımladığı belgelere dayandırılan haberde, Blair ve özel kalem müdürü Jonathan Powell’ın kayıt dışı göçmen sorununa üretmek için devletin farklı birimlerinden yetkililerle bir dizi görüşme yaptığı aktarıldı. Powell’ın 2003 yılında “Sığınmacılık: Son Çare” ismiyle hazırlanan belgede kaçak göçmenlerin Türkiye, Güney Afrika, Kenya gibi ülkelerde kurulacak “güvenli sığınaklara” gönderilmesinin seçenekler arasına alındı. Belgeye göre kayıt dışı Iraklı göçmenlerin Türkiye’ye, Somalili göçmenlerin Kenya’ya, Zimbabvelilerin de Güney Afrika’ya gönderilmesi planlandı.

Haberin Devamı

‘BİR ŞEKİLDE GÖNDERİN’

Belgeye göre Sığınmacı merkezlerinin Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (BMMYK) kontrolünde olması planlanırken, belgelerde Blair’ın “Bu kişileri geri göndermeye bakın. Tüm mesele bu. AİHM’nin bizi engellemesine izin vermemeliyiz” notu da dikkat çekiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!