Rice: ABD-Irak anlaşması bu yıl imzalanmalı

Güncelleme Tarihi:

Rice: ABD-Irak anlaşması bu yıl imzalanmalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2008 09:37

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD ile Irak arasında güvenlik anlaşmasının bu yıl imzalanması gerektiğini söyledi.

Resmi ziyareti dolayısıyla Meksika'ya gelen Rice, Dışişleri Bakanı Patricia Espinosa ile görüşmek üzere Pasifik kıyısındaki Puerto Vallarta'ya giderken uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Amerikan askerlerinin BM'nin tanıdığı sürenin dolmasından (31 Aralık 2008) sonra Irak'ta kalışlarının statüsünü belirleyen anlaşmanın bu yıl imzalanması gerektiğini söyleyen Rice, “tarafların bu konuda bir anlaşmaya varacağını düşünüyorum, çünkü bu her iki tarafın da yararına” dedi.

Kısa adı Sofa olan anlaşmanın Amerikan askerlerinin uzun vadede Irak'ta kalışlarına ilişkin görüş ayrılıklarının giderilmesi için hala zamana ihtiyaç olduğunu da belirten Rice, “BM Güvenlik Konseyinin kararı bu yıl sonunda bitiyor ama daha ileriye gitmek istediğimizi düşünüyorum. Bunun en kısa sürede tamamlanması gerektiğine inanıyorum” ifadesini kullandı.

Aylardır müzakere edilen anlaşmanın temmuz ayında imzalanması öngörülüyordu, ancak Bağdat, nihai anlaşma tasarısında değişiklikler yapmak istiyor.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin “ABD'nin Bağdat'ın taleplerine kulak vermesi gerektiği” yönündeki açıklamasını da değerlendiren Rice, “bu iyi bir anlaşma. Askerlerimizin korunması ve Irak'ın egemenliğine saygı duyulmasını garanti altına almak için elimizden gelen her şeyi yaptık” ifadesini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!