Rehine anlaşmasına geri sayım sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Rehine anlaşmasına geri sayım sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2023 07:00

İsrail basını ve Amerikan Washington Post gazetesinin Hamas ile İsrail arasında rehine takasına yönelik müzakerelerin sonuçlanmak üzere olduğunu bildirmesinin ardından, görüşmelere aracılık eden Katar’dan da olumlu bir açıklama geldi.

Haberin Devamı

Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman El Tani, rehineleri geri getirmeye yönelik çabaların sonuca yakın olduğunu” söylerken, yalnızca “küçük” ayrıntıların henüz çözülmediğini belirtti. Amerikan CNN’e konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Jon Finer ise “müzakerelerin haftalar önce başlamasından bu yana çözüme en yakın noktada olduklarını” söyledi. Dün Beyaz Saray’daki bir etkinlikte kendisine bir rehine anlaşmasının yakın olduğuna inanıp inanmadığı sorulan ABD Başkanı Joe Biden da “Öyle olduğuna inanıyorum. Evet” dedi ve parmaklarını çaprazlayarak havaya kaldırdı. İddiaya göre, Katar ve ABD’nin arabuluculuk ettiği muhtemel anlaşmada, en az beş gün sürecek ateşkes boyunca Hamas her 24 saatte 50 veya daha fazla esiri gruplar halinde serbest bırakacak.

Haberin Devamı

TAKAS NASIL OLACAK

Hamas sayısı 240 olarak tahmin edilen, 7 Ekim’de Gazze’ye götürdüğü rehinelerden bugüne kadar 4’ünü serbest bıraktı. Rehineler Filistin Kızılhaç’ına teslim edildi. İsrail’e karşı savaş yöntemi olarak askerleri ve sivilleri kaçırmayı da kullanan Hamas, son olarak 2006’da 19 yaşındayken kaçırdığı İsrail askeri Gilad Şalit’i 2011 yılında, dönemin İsrail hükümetinin 1,027 Filistinli mahkumu serbest bırakması karşılığında İsrail’e teslim etmişti. Hamas, Şalit’i arabulucu Mısır’a teslim etmiş. Mısır da İsrail’e vermişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!