Raporda operasyon yok

Güncelleme Tarihi:

Raporda operasyon yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2006 00:00

ABD’nin bu yılki terör raporunda, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı bir askeri operasyon yaptığı doğrulanmadı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2005 yılına ait terörizm raporunda, geçen yıl dünya çapında gerçekleşen 11 bin terör saldırısında 14 bin 600 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Rapora göre bu terör saldırılarının yüzde 30’u Irak’ta düzenlendi. Terör tanımını genişleten raporda, Küba, İran, Libya, Kuzey Kore, Sudan ve Suriye terörizmi destekleyen ülkeler olarak sıralanırken, terör tehdidine maruz kalan ülkeler de mercek altına alındı.

Raporun yayınlanması nedeniyle düzenlenen bir brifingde, Türkiye’nin askeri operasyonunu doğrulamayan ABD yetkilileri, bölgede şiddet eylemlerini artıran PKK varlığından kaygı duyduklarını kaydettiler. Yetkililer, bu konuda, "Türk ve Irak hükümetleri ile yapacak işleri olduğunu" ifade ettiler. Raporda, "yabancı terör örgütleri" listesinde PKK ve DHKP-C yer aldı. İBDA-C ve Türk Hizbullahı ise "kaygı veren diğer gruplar" listesinde yer aldı. Raporun Kırgızistan bölümünde ise Hizbut Tahrir adlı örgüt için "hücre yapılanmasıyla, son derece gizli hareket ediyor" denildi ve sınırsız bir İslam devleti peşindeki bu örgütün, Türkiye’de taraftarları olduğuna dikkat çekildi.

ATATÜRK BÜSTLERİ HEDEF

ABD Dışişleri Bakanlığı raporunda Türkiye ile ilgili dikkat çeken unsurlar şöyle:

n Abdullah Öcalan’ın yakalanmasından sonra sık sık isim değiştiren PKK barışçı görüntü sunmaya çalışıyor. Ancak, Türkiye genelinde PKK bağlantılı şiddet ve terör arttı. TAK adlı grup PKK ile bağlantılı ve Türkiye’nin batısı ile İstanbul’daki saldırıların çoğunu bu grup üstlendi.

n Türk polisi ve MİT terörizme karşı oldukça etkili bir mücadele yürütüyor. Birçok saldırı planlama aşamasında engellendi.

n Türk yetkililerin yakaladığı Suriye uyruklu Luay Sakka "önemli bir uluslararası terörist."

n Türk yasalarının terörizm tanımlamasının uluslararası ölçütlere uyması gerekiyor.

n DHKP-C’nin Lübnan ve Suriye’de eğitim tesisleri olduğuna inanılıyor.

n İBDA-C Türk sistemini yasadışı görerek İslam devleti kurmak istiyor. Sivillere, kiliselere, laik gazetecilere, Atatürk büst ve heykellerine, tavernalara, kulüplere saldırıyor. Gücü bilinmiyor.

n Türk Hizbullahı, Sünni ve Kürt bir örgüt. 80’lerde PKK’nın laik yaklaşıma karşı ortaya çıktı. Yıllarca PKK ile mücadele ettikten sonra genelevlere, içki satan ve "anti İslam" diye nitelenen yerlere de saldırılar düzenlediler. Diyarbakır ve Güneydoğu’da aktif. Birkaç yüz mensubu ve binlerce sempatizanı var. n Kasım CİNDEMİR / WASHINGTON

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!