Ramadi bozgunu ABD’yi karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Ramadi bozgunu ABD’yi karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2015 01:42

Irak’ın Musul kentini geri almak için yapılacak operasyonda geri sayım başlamışken Irak kuvvetlerinin Bağdat’ın 100 kilometre batısındaki Ramadi’yi kaybetmesi Washington’ı karıştırdı. Beyaz Saray yaşananın bir geri çekilme olduğunu kabul ederken Cumhuriyetçiler Obama’nın IŞİD stratejisinin çöktüğünü öne sürdüler. Senatör John McCain, yaşanan başarısızlıktan ABD Başkanı Barack Obama’yı sorumlu tutup yönetimi IŞİD’le savaşta Türkiye’nin desteğini alamamakla eleştirdi.

Haberin Devamı

ABD yönetiminin terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) yönelik mücadele kapsamında Irak hükümetine sağladığı askeri ve mali desteğe rağmen başkent Bağdat’ın yakınlarındaki Ramadi’nin aylardır süren çatışmaların ardından örgütün eline geçmesi, Washington’da tartışma yarattı. Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinden SenatörMcCain, yaşanan başarısızlıktan ABD Başkanı Obama’yı sorumlu tutup yönetimi IŞİD’le savaşta Türkiye’nin desteğini alamamakla eleştirdi ve Kuzey Suriye için Türkiye’nin üslerini kullanabilseler ABD uçaklarının beş saat uçuş tasarrufu sağlayacaklarını söyledi. Temsilciler Meclisi Başkanı, Cumhuriyetçi John Boehner da “Başkan’ın planı işe yaramıyor” diyerek yeni bir strateji oluşturulmasını önerdi.

BEYAZ SARAY KABUL ETTİ

Haberin Devamı

Irak’ın Sünni bölgesi Enbar Eyaleti’nin başkenti Ramadi’nin pazar günü IŞİD’e geçmesinin ardından IŞİD Suriye sınırındaki Enbar’ın neredeyse tamamını kontrolü altına alırken, Beyaz Saray da durumun bir başarısızlık olduğunu itiraf etti. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Birçok başarı gördük ama belirgin geri çekilmelerin olduğu dönemler de gördük. Bu askeri ihtilafların bir parçasıdır” diye konuştu. Earnest, Obama’nın IŞİD stratejisini değiştirip değiştirmeyeceği konusunda ise “Başkan stratejide nasıl bir ayar yapabileceğine bakmaya devam ediyor” dedi.

TÜRKİYE OLSAYDI

Ramadi bozgununu Amerikan MSNBC televizyonuna değerlendiren McCain ise Obama yönetimini 2011’de Irak’tan erken çekilmek ve sadece IŞİD’e odaklanıp İran’ın bölgedeki artan etkisi ve İran’ın desteklediği Esad Rejimi’ni es geçmekle suçladıktan sonra konuyu Türkiye’ye getirdi ve şunları söyledi: “ABD, Beşar Esad yönetimi altındaki Suriye Rejimi’ni hedef almada isteksiz olduğundan, Suriye rejimini IŞİD’den daha büyük bir tehdit olarak gören NATO müttefiği Türkiye de kuvvetlerini yollama ya da IŞİD’e karşı savaşa yardım etme konusunda isteksiz. Eğer ABD Türkiye’nin işbirliğini kazansaydı, Kuzey Suriye için Türkiye’nin üslerini kullanabilir ve ABD uçakları böylece yaklaşık beş saat uçuş tasarrufu sağlayabilirdi. Maalesef Yemen, Irak, Suriye ve Lübnan olmak üzere İran’ı dört ülkede görüyorken bizim odağımız sadece IŞİD.”

YİNE MALZEMELER KALDI

Haberin Devamı

Başkan Obama, artan eleştirilerin ardından önceki akşam Ulusal Güvenlik ekibiyle geniş kapsamlı bir toplantı yaptı. Aralarında görüşmeye telekonferansla katılan Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de olduğu 25 kişilik toplantının ardından Beyaz Saray Sözcüsü Alistair Baskey, “Herhangi bir resmi strateji gözden geçirmesi yok” diyerek stratejinin değişeceği haberlerini yalanladı. Pentagon Sözcüsü Albay Steve Warren ise stratejinin ince ayarı için çalışmaya devam edildiğini söyledi. Warren, yaklaşık altı tank ve 100 aracın IŞİD’in eline geçtiğini söyledi.

Şİİ MİLİSLER DEVREDE

Warren, Ramadi’nin IŞİD’den kurtarılması için ne zaman harekete geçileceği yönündeki sorulara ise bunun Irak hükümetinin kararı olduğunu söyleyerek cevap verdi. Ancak Hürriyet’e bilgi veren üst düzey bir Pentagon yetkilisi, Ramadi ile birlikte Musul’u kurtarmak için düşünülen operasyona 17 Haziran’da başlayan Ramazan’dan evvel girişilmesi için “Irak hükümeti ile konuşmaya devam ettiklerini” söyledi.

PENTAGON DOĞRULADI

Haberin Devamı

Öte yandan McCain’in yönetime yönelik eleştirilerini Hürriyet’e yorumlayan üst düzey bir Pentagon yetkilisi de IŞİD’e karşı mücadelede Türkiye’nin üslerinin koalisyon kuvvetlerine açılmasının askeri açıdan büyük fark yaratacağını doğruladı. Bu konuda şimdiye kadar Türk hükümetinden olumlu yanıt alamadıklarını belirten yetkili, “Bu işbirliği olsaydı koalisyona önemli katkı sağlardı” dedi. Yetkili, McCain’in işaret ettiği, ABD ve Türkiye arasında Esad Rejimi’ne bakış konusundaki farklılıkların da halen devam ettiğini belirtti.

Ramadi nasıl düştü

Hürriyet’e bilgi veren üst düzey bir Amerikan Dışişleri yetkilisi, Pazar günü Irak Ordusu’nun Ramadi’den geri çekilmesinden önce, IŞİD’in kentte 30 ayrı bombalı intihar saldırısı düzenlediğini söyledi. Yetkili, bu saldırıların 10’unun ise 1995’de ABD’nin Oklahoma Kenti’ni alt üst eden, 324 binanın zarar görmesine yol açan bombalamanın şiddetinde olduğunu belirtti. “IŞİD daha önce benzeri görülmemiş bir örgüt. El Kaide’den daha başarılı” diyen yetkili, geçen sene ABD’nin hava desteğiyle savunduğu Kobani IŞİD’e direnmişken Ramadi’nin neden düştüğü sorusuna ise “Bu kadar intihar saldırısı Kobani’de olsa Kobani de düşerdi” dedi. Yetkili, ayrıca intihar saldırılarında IŞİD’in sayıları 22 bini bulan yabancı savaşçıları kullandığını söyledi. Öte yandan AFP’ye konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, bu intihar saldırılarına karşı Irak’a bin kadar tanksavar sistemi vereceklerini duyurdu. Enbar eyaletinin polis şefi Kaim el-Fehdafi de görevinden alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!