Rakipsiz seçim

Güncelleme Tarihi:

Rakipsiz seçim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2008 00:00

2 Mart’taki Rus başkanlık seçiminde Putin’in desteklediği Medvedev’i zorlayacak tek aday olarak görünen eski Başbakan Kasyanov, halktan topladığı imzaların bir kısmı sahte olduğu gerekçesiyle seçim dışında bırakıldı.

RUSYA’da 2 Mart tarihinde yapılacak Devlet Başkanlığı seçimleri öncesinde, muhalefetin son ve en güçlü adayı olan Mihail Kasyanov da devre dışı bırakıldı. Rusya Merkez Seçim Komisyonu, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kremlin Sarayı’ndaki koltuğuna oturmaya aday olan eski başbakan Kasyanov’un, seçimlere katılabilmesi için halktan topladığı 2 milyon imzanın yüzde 13’ünün sahte olduğunu açıklayarak, bu kişinin aday kaydının yapılamayacağını karara bağladı. Böylece Kremlin, seçim arifesinde "plan dışı" hiçbir aday bırakmadı.

Rusya Merkez Seçim Komisyon kararı ardından Moskova’da basın açıklama yapan Mihail Kasyanov şöyle konuştu: "İktidar beni aday listesinden silerek başkanlık seçimlerini planladığı gibi gerçekleştirmekte kararlı olduğunu gözler önüne sermiş oldu. İmzalarda fire yüzde 5’i geçmiyordu, ama beni hesaptan silmek için bu sefer de imzaların yer aldığı protokollerin usulüne uygun doldurulmadığı ilan edildi. Rusya Merkez Seçim Komisyonu’ndan davacıyım. Hakkımı mahkemede savunmaya devam edeceğim."

Rusya seçim yasasına göre devlet başkanlığı seçimlerine katılmayı düşünen kişi, iki yoldan birini izlemek zorunda. Birinci yol, aday olacak kişinin, son meclis seçimlerinde yüzde 7 barajını aşan bir siyasi parti tarafından aday gösterilmesi. İkinci yol ise, parti desteği alamayan Kasyanov gibi bağımsızların kişisel başvurusu. Bunun için, halktan 2 milyon imza toplanması gerekiyor ve imzalar azami yüzde 5 fire varsa geçerli sayılıyor.

Kasyanov’un da elenmesiyle devlet başkanlığı için dört adayın yarışması kesinleşti. Putin’in halef gösterdiği, iktidar partisi Birlik Rusya’nın adayı Dimitri Medvedev favori aday. İkinci sırada Komünist Partisi lideri Genadiy Züganov, üçüncü sırada Liberal Demokrat Partisi lideri Vladimir Jirinovski var. 2 milyon imza toplayarak yaptığı şahsi başvuru kabul edilen Demokrat Parti lideri Andrey Bogdanov ise dördüncü aday.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!