Rakip Buttolar

Güncelleme Tarihi:

Rakip Buttolar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2008 00:00

Butto Hanedanı’nın Pakistan’ın Karaçi kentindeki baba evinde yenge Ghinwa ve yeğen Fatima Butto ile görüştük. Eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto’nun oğlu Bilavel’e rakip gösterilen Fatima Butto (25), "Henüz aktif siyaseti düşünmüyorum. Partinin başında ille bir Butto olmasına da gerek yok" diyor.

Haberin Devamı

FATİMA Butto, eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto gibi suikaste uğrayan erkek kardeşi Murtaza Butto’nun kızı. 25 yaşında. Halası gibi ABD ve İngiltere’de eğitim gördükten sonra iki yıl önce ülkeye dönen genç kıza, Butto hanedanının gerçek varisi gözüyle bakılıyor. Latin oyuncu Salma Hayek’e benzetilen genç kız ise "Aktif siyaset için henüz erken" derken şartlar gerektirdiğinde parlamenter siyasete atılma seçeneğini de açık bırakıyor.

Hürriyet, Fatima Butto ve Lübnan asıllı üvey annesi Ghinwa ile Butto ailesinin Karaçi’deki babaevinde görüştü. İngiliz The Times Gazetesi’nin ’gerçek halef’ gösterdiği Fatima Butto, parti başkanlığının ille de bir Butto’dan başka Butto’ya geçmesine gerek olmadığını söylüyor. Butto, "Ben zaten politikanın içindeyim. Her hafta günlük Jang gazetesinde politik köşem var. Sürekli siyasi yazılar yazıyor ve annemin seçim kampanyasına yardım ediyorum. Parlamento politikasına atılmam için zaman erken. Belki ilerde girerim. Bilavel’e yeni görevinde başarılar dilerim" diyor.

12 YILLIK DARGINLIK

Ghinwa Butto ise 14-15 yıldır üvey kızı Fatima ve oğlu Zülfikar ile birlikte yaşadıkları evin önemini anlatıyor: "Burada yaşamak büyük sorumluluk. Burası tarihi bir yer. Gelecek nesiller için çok hatıra var. Bu ev kocam 1954 yılında doğduğu yıl büyükbabası tarafından yapıldı. Zülfikar Ali Butto, Benazir Butto, kocam burada yaşadılar. Benazir evlenene kadar buradaydı, ama 12 yıldır buraya aramız açık olduğu için adım atmadı. 12 yıldır onla ne ben ne de kızım tek kelime etmemiştik. Oysa kızım halasını çocukluğunda çok severdi."

Neden 12 yıldır Benazir ile konuşmadıklarını soruyoruz. 45 yaşlarındaki Ghinwa Butto, "Pakistan’a dönmeden önce değişik ülkelerde sürgün hayatı yaşadık. Biz Murtaza ile Suriye’deydik. Benazir, Asıf Ali Zerdari ile Londra’da. Kayınvalidem Nusret Butto ise Cenevre’deydi. Pakistan’a dönünce Benazir başbakan oldu. Kocam dönünce hapse konuldu. 3 yıl sonra da kocam öldürüldü. Bundan sonra ilişkiler daha da kötüleşti."

Ghinwa Butto ve Fatima’nın, Murtaza Butto’nun öldürülmesinden Benazir Butto ve kocası Asıf Ali Zerdari’yi sorumlu tuttuklarını Pakistan’da bilmeyen yok. Hatta Murtaza Butto cinayetiyle ilgili olarak Asıf Ali Zerdari’nin gözaltına alındıktan sonra delil yetersizliğinden serbest bırakıldığını herkes hatırlıyor. Benazir Butto’nun partisi Pakistan Halk Partisi’ne rakip olmak için kocasının öldürülmesinden bir yıl sonra 1997 yılında "Pakistan Halk Partisi-Şehit Butto"yu kuran Ghinwa Butto, Benazir’in ölümü üzerine savaşı durdurdu ve kızıyla birlikte görümcesinin cenazesine gitti.

Che Guevara hayranı

Müze görünümündeki eve girerken sağ duvarda koskoca bir Che Guevara portresi dikkati çekiyor. Che Guevara hayranı ve 15 yaşında bir şiir kitabı yayınlanan Fatima Butto, güzelliğiyle deLatin güzel Salma Hayek’e benzetiliyor.

En hakiki Butto tartışması

/images/100/0x0/55ea667ff018fbb8f87d744e


İlgimizi çeken tarihi evin duvarlarında yüzlerce resim olmasına rağmen ölümünün ardından Pakistan’da efsane haline gelen Benazir Butto’nun tek fotoğrafının olmamasıydı. Fotoğrafların arasında kendisinden bir yaş büyük ablası Benazir Butto’nun aksine silahlı mücadeleyi tercih eden, hatta uçak kaçırıp terörist damgası yiyen Murtaza Butto’nun resmi vardı. Hürriyet muhabiri Faruk Zabcı’ya konuşan Murtaza Butto’nun dul eşi Ghinwa Butto, Butto isminini kendilerinin götüreceğini söyledi ve şöyle devam etti: "Politikaya atılmaya ancak çocuklarım kendileri karar verir. Politika yapmaya zorlayamam. Çocuklarım çok genç ve hazır değiller, ama politikanın aktif olarak içindeler. Benazir Butto’nun çocukları isimlerine Butto ismini eklediler. Bizim bunu yapmamıza gerek yok. Biz zaten Butto soyadını taşıyoruz."

Fatima Butto anlatıyor

Haberin Devamı

Öldürülme riski hep var

Halamla pek iyi anlaşamıyorduk. 12 yıl kendisiyle tek kelime etmedim. Politik görüşlerimiz tamamen farklı olmasına rağmen onu şehit olarak gömdük. Trajik bir şekilde öldürülmesi çok acı. Haberi duyunca önce inanmadım. Çok kuvvetli biriydi.

Halamın çocuklarını cenazeyi almaya gittiğimizde gördüm ve onlara taziyelerimi ilettim. Onlara güvenlik içinde olmaları dileklerimi de ilettim.

Asıf Ali Zerdari’nin partiyi götürecek yeteneği yok. Pakistan Halk Partisi’nin geleceğini zaman gösterecek. Zerdari’yi partide kabul edecekler mi? Hakkında soru işaretleri var.

Bilavel çok genç bir erkek. Annesi özgürce yaşamasını ve okula devam etmesini isterdi. Bu önemli görevi yüklenmeden önce zamana ihtiyacı var. Ona başarılar dilerim.

Tehlike var ama uğruna savaştığımız değerler için risk almaya hazırız. 1996 yılında babam suikaste kurban gittiğinden bu yana aktif hayatımı sürdürdüm, sesimi hep yükselttim. Tabii ki korkuyorum ama bu duracağım anlamına gelmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!