Putin’den Türkiye’ye tehdit, küfür

Güncelleme Tarihi:

Putin’den Türkiye’ye tehdit, küfür
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2015 20:43

Rusya lideri Vladimir Putin, yaklaşık 1400 muhabirin izlediği yıllık basın toplantısında Türkiye’ye yönelik tehditler savurdu, ağzını bozdu. Uçak krizi sonrasında Suriye’ye füze savunma sistemleri kurduklarını söyleyen Putin, Türk uçaklarının daha evvel Suriye hava sahasını ihlal ettiklerini öne sürerek ‘Hadi bakalım şimdi uçsunlar’ dedi.  

Haberin Devamı

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, her yıl sonunda düzenlediği basın toplantısının 11’incisini dün gerçekleştirdi. 1.390 medya mensubunun akredite olduğu toplantıda Putin’in Türkiye’ye tehditleri öne çıktı. 

‘İlişkilerin onarılması zor’: 3 saat 8 dakika süren soru maratonunda Rus lideri, 32 soru yanıtladı. Moskova-Ankara ilişkileri üzerine çok sayıda soru cevaplayan Putin, Türkiye ile Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından patlak veren krizin çözülüp çözülemeyeceğine ilişkin olarak, “Türkiye’deki mevcut yönetimle anlaşmaya varmak çok zor, hatta neredeyse imkansız. Türk yetkililerle devlet seviyesinde ilişkilerin onarılması konusunda şimdilik umut göremiyorum” ifadelerini kullandı.

İtici üslup: Türk hükümetine nezaketin dışına çıkan küfürlü ifadeler kullanan Putin, “Bizi sırtımızdan ABD’nin talebi üzerine mi vurdular onu bilemem. Belki gerçekten ABD’nin ......... (küfürlü ifade) için yapmış olabilirler. Veya Irak topraklarına girmek için de bu adımı atmış olabilirler. Türkiye’de birileri uçağımızı vurarak bizi oradan kaçıracakları hesabını yaptıysa büyük hata yaptığı ortada. Rusya çekilmek yerine Suriye’deki askeri varlığını güçlendirdi. Rus savunma sistemi yoktu, şimdi S-400’ler var. Önceden Türkiye, Suriye hava sahasını ihlal ederek uçaklarını istediği gibi uçuruyordu. Sıkıysa şimdi tekrar denesinler de görelim” dedi.  

Haberin Devamı

‘Radikal çizgi tedirgin edici’: Putin, Tatar bir gazetecinin Rusya’da yaşayan Türki halklarla Türkiye halkının arasındaki bağı hatırlatması üzerine, Türk halkıyla bir sorunları olmadığını söyledi. Rusya lideri, “Rusya’da yaşayan Türk kökenli halklara gelince. Onlar tabi ki bizim toplumun Rusya’nın parçası. Ancak Türkiye’deki şimdiki yönetimin izlediği radikal çizgi bizi tedirgin ediyor. Türkiye’nin günümüzde nasıl bir yolda ilerlediğini Atatürk görse herhalde mezarında dönerdi” şeklinde konuştu. 

ELENA, TÜRK BAYRAĞI SALLADI

Putin’in toplantıda elindeki Türk bayrağı ile dikkat çeken muhabirin A.A. Moskova bürosu çalışanı Rus vatandaşı Elena Teslova olduğu anlaşıldı. Hürriyet’in edindiği bilgilere göre muhabir, Putin’e soru sorarken hangi ülkeyi temsil ettiğini göstermek için Türk bayrağını getirdi. AA muhabiri Elena, basın toplantısında Putin’e “Siz bir önceki açıklamalarınızda Türkiye yönetimi başka Türk halkı başka demiştiniz. Ancak Rusya’da eğitim gören öğrenciler ve burada çalışan Türk işçileri baskıya maruz kaldıklarını söylüyor. Bu konuda görüşünüz nedir” sorusunu sormuştu.

Haberin Devamı

SÖYLESELER TÜRKMENLERE DOKUNMAZDIK

Türkiye’nin Suriye’deki Türkmenleri korumak istemesini de yorumlayan Putin, “Daha önce de söylediğim gibi Ankara ile çok hassas konuları bile ele almaya hazırdık. Uçağımızın vurulduğu Suriye sınır bölgesinde Türkmenlerin yaşadığından benim haberim bile yoktu. Türkmen denince biz eski Sovyet cumhuriyetlerindeki Türkmenleri biliyoruz. Aramızda bir sürü iletişim kanalı vardı. Diğer hassas konularda olduğu gibi bize ‘Bakın bu bölge de bizim açımızdan çok hassas. Burada bizim soydaşımız Türkmenler yaşıyor’ deselerdi biz orada da farklı davranırdık. Bir talep gelmedi. Direk uçağımızı vurdular” dedi.

TÜRKİYE YERİNE YUNANİSTAN

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı, Türkiye’ye yönelik yaptırımlarda geri adım atmayacaklarını belirterek, “Türkiye bölgede plaj turizmi için uygun tek ülke değil. Rusya, Yunanistan ile ilişkilerini ciddi biçimde ilerletmeyi planlıyor. Vatandaşlarımızın bu ülkeyi daha kolay ziyaret etmesi için biz vizelerin kaldırılması yönünde adım atmaya hazırız” dedi.

TÜRK AKIMI İÇİN GARANTİ ŞARTI

Putin, her iki tarafın da “Biz dondurduk” dediği “Türk Akımı” doğalgaz boru hattı projesine de değindi. Putin, “Türk Akımı projesine geri dönmemiz için Türkiye’deki partnerlerlerin sözü artık yetmez. Projeye ancak AB’den garanti aldığımızda döneriz. Türkiye gitsin Brüksel’den Türk Akımı projesinin Avrupa Enerji Komisyonu’nun öncelikli ve imtiyazlı projesi olduğuna dair garanti mektubu alsın. Böyle bir mektup alıp Gazprom önüne koyduğunda kaldığımız yerden devam ederiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

AKKUYU AÇIKLAMASI

Putin, Türkiye’deki ilk nükleer santral Akkuyu projesi hakkında ise “Bazı iddiaların ortaya atıldığı gibi Akkuyu nükleer santral projesine şimdiye kadar 3.5 milyar dolar yatırım yapılmadı. Rusya olarak biz elbette ülkemize zarar verecek  adım atmayı hiçbir zaman düşünmüyoruz. Bildiğim kadarıyla Türk tarafı inşaatın başlaması için hâlâ hazırda gerekli izni vermiş değil” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!