Putin’den askerle gövde gösterisi

Güncelleme Tarihi:

Putin’den askerle gövde gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2023 07:00

Hafta sonu yaşanan Wagner kalkışmasının ardından dün askerlere hitap eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Vatanımızı kargaşadan kurtararak iç savaşı engellediniz” diyerek birlik mesajı verdi.

Haberin Devamı

Wagner’in lideri Yevgeniy Prigojin’in geçen hafta sonu başlattığı silahlı ayaklanma sona erse de olayın yankıları devam ediyor. Paralı asker grubunun başkent Moskova’ya 200 km kadar yaklaşması ve isyanın Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’nun aracılığıyla sonlanmasının ardından, tüm bu yaşananların Rusya lideri Vladimir Putin’in otoritesini sarstığı yorumları yapılırken, Putin dün Moskova’da bir gövde gösterisiyle “Buradayım” mesajı verdi.

‘İÇ SAVAŞI ÖNLEDİNİZ’

Putin, Kremlin’deki Katedral Meydanı’nda Savunma Bakanlığı, Federal Güvenlik Servisi, Ulusal Muhafızlar ve İçişleri Bakanlığı’ndan birliklerin oluşturduğu asker kalabalığına hitap etti. Birliklere, “Sizler anayasal düzeni, vatandaşlarımızın özgürlüklerini, hayatlarını ve güvenliklerini korudunuz. Vatanımızı kargaşadan kurtararak iç savaşı engellediniz” diyen Rusya lideri, “İsyana sürüklenen insanlar ordunun ve halkın onlarla birlikte olmadığını gördü” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘KAHRAMANLIK TAVİZİ’

Önceki gece de televizyonda ulusa seslenen Rusya lideri, ordunun Wagner’e sert bir müdahalede bulunmamasının sebebinin “kardeşin kardeşi öldürdüğü bir felaketin yaşanmasını engellemek” olduğunu söyledi. Pazartesi gecesi yaptığı konuşmada da halkın isyancılara destek vermediğini vurgulayan Putin, Wagner mensubu askerlere Savunma Bakanlığı bünyesine katılma ya da Belarus’a gitme yönünde sundukları teklifin geçerliliği koruduğunu söyledi. Putin, ayaklanmanın sona ermesi için verilen bu tavizin, Wagner askerlerinin Ukrayna cephesinde ülke için gösterdikleri kahramanlığa karşı verildiğini söyledi. Dün Federal Güvenlik Servisi de Prigojin ve Wagner hakkında başlatılan vatana ihanet soruşturmasının düşürüldüğünü açıkladı. İsyanın sonlanmasında Putin’in verdiği bu iki sözün etkili olduğu belirtilmişti.

‘PRİGOJİN’İ ÖLDÜRMEYELİM’

Öte yandan Putin’in sürece katkılarından ötürü birçok defa teşekkür ettiği Lukaşenko da Wagner olayına ilişkin dün dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Wagner’in kalkışmasının ardından Belarus ordusuna savaşa hazırlık durumuna geçmeleri yönünde talimat verdiğini söyleyen Lukaşenko, Rus Savunma Bakanlığı ve paralı asker grubu arasında uzun süredir devam eden gerginliğin “kötü yönetildiğini” ve sonucunda bu “acı verici” sürecin yaşandığını söyledi. Kalkışma sırasında Putin’e, Prigojin’i öldürmemesini tavsiye ettiğini söyleyen Lukaşenko, “Ona şöyle dedim: Prigojin’i harcayabiliriz, sorun değil. İlk denemede olmazsa, ikincisinde. Ama bunu yapmayın” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

PRİGOJİN SÜRGÜNE MİNSK’E Mİ GİTTİ

İsyan’ın sona ermesinin ardından Belarus’a gideceği söylenen Yevgeniy Prigojin’in özel uçağı dün bu ülkeye iniş yaptı. Uçuş gözlem verilerine göre Prigojin’e hizmet veren RA-02795 kuyruk numaralı özel jet dün sabah 07.40 sularında Belarus’un başkenti Minsk yakınlarındaki Maçulişe askeri havalimanına iniş yaparken, Belarus lideri Lukaşenko da dün gün içinde yaptığı açıklamayla Wagner patronu Prigojin’in Belarus’ta olduğunu teyit etti. Bu ilk uçaktan kısa süre sonra Wagner’in yönetim merkezinin bulunduğu St. Petersburg’dan havalanan ve Wagner grubuna hizmet veren RA-02878 kuyruk numaralı ikinci özel uçak da 07.58’de aynı askeri havalimanına indi. Bu ikinci uçağın ise şirketin üst düzey yöneticilerini Minsk’e getirdiği üzerinde duruluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!