Putin: Tatlı hayat bitti

Güncelleme Tarihi:

Putin: Tatlı hayat bitti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Karapara ve Mafya cenneti Rusya'da devlet ayakta kalabilmek için, şirketlerin anladığı dilden konoşuyor: ya elinizi cebe atarsınız ya da hapsi boylarsınız. Batmış devletin devletin sırtından zengin olan şirketleri ve işadamları hem normal vergilerini verecek, hem de Putin yönetimine ilave % 5 ödeyecekler.

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, biriken dış borçlar ve dibe vuran ekonomiyi düzeltebilmek için zengin işadamlarına servetlerinden pay almak için harekete geçti. ‘Yeni Rusya yaratıyorum’ sloganıyla hareket eden Putin, her biri bir ülke kadar zengin olan büyük şirketlerin karlarından % 5 istiyor.

Vermezlerse, Putin Medya Most'a uyguladığı yöntemi hayata geçirecek. Yani patronlarını vergi kaçırma, hayali ihracat ve yasadışı özelleştirme gibi suçlamalarla hapse atacak.

Yaklaşık bir ay önce ülkenin en büyük medya grubu Medya-Most'un sahibi, vegi kaçırma suçuyla ülkenin en kötü hapishanesine atılmış, daha sonra da serbest bırakılmıştı. Şimdi Gazprom, Lukoil, Norilsk Nikel ve AvtoVAZ şirketleri kara listeye alındı.

TEMİZ ELLER BAŞLADI

Rusya Baş Savcılığı, maliye ve içişleri bakanlıkları ve gizli servis ajanları önce Gazprom'u mercek altına aldı. Şirketin karının büyük bir bölümünü kayıtlara geçirmeyip Medya-Most gurubunu finanse ettiği ortaya çıktı.

Düne kadar Kremlin'in sağdık dostu olarak bilinen Vagit Alekperov'un Lukoil petrol şirketi ise hayali ihracat yapmakla suçlanıyor. Norilsk Nikel patronu Vladimir Potanin de rüşvet ve yolsuzluk yaparak yasadışı özelleştirme yoluyla devleti 140 milyon dolar dolandırdığı öne sürülüyor.

Son olarak Lada marka üreten AvtoVAZ şirketin binlerce kayıt dışı otomobili piyasaya sürdüğü belirlendi.

Yeltsin döneminde devlet sayesinde zengin olan işadamlarına açılan savaşı yorumlayan gözlemciler, ‘Olay çok basit. Putin’in ayakta durabilmesi için paraya ihtiyacı var. Çok paraya. Dış kredi kapıları hala açılmadığından içteki para babalarına baskı yapma dışında çıkar yolu kalmadı. Putin ve ekibi dış piyasalarda bu şirketlerin elde ettikleri geliri çok iyi bildiği için tüm zenginlerden %5 kar payını devlete, yani kendisine verilmesini istiyor. Yeltsin dönemi rahatlığına alışan patronlar Putin'in değini yapmadıkları sürece her gün mercek altında tutulacak' diyorlar.

Putin'in şirketlerden istediği miktar şöyle:

Gazprom: Yıllık net karı 11.7 milyar dolar (7.25 katrilyon). Putin normal vergi dışında 600 milyon (372 trilyon) para bekliyor.

Lukoil: Yıllık net karı 5.4 milyar dolar (3.35 katrilyon). Vergiler dışında 300 milyon dolar (186 trilyon) ödemesi gerekiyor.

Norisk Nikel: Yıllık net karı 2.8 milyar dolar (1.73 katrilyon). Vergi dışında 140 milyon dolar (87 trilyon) ödemesi gerekiyor.

Rusya'da bütün büyük şirketlerden Putin'in haraç benzeri de olsa bu ek vergiyi alması halinde 7 milyar dolarlık (4.34 trilyon) bir gelir elde edilmiş olacak.

Rusya’nın değil kızlarımın babasıyım

İZVESTİA gazetesinin ‘Kendinizi 150 milyon vatandaşından sorumlu, Rusya’nın babası gibi hisediyor musunuz?' sorusuna ‘Ben sadece kızlarımın babasıyım. Kendimi Kremlin Sarayı’nda en üst düzeydeki devlet yetkilisi olarak hissediyorum' diyen Putin ‘Devlet bugüne kadar kendi kendinin elini kolunu bağladı, bunun sonucunda da toplum, belki de dünyanın en serbest toplumu haline geldi. Öyle bir toplum ortaya çıktı ki, maalesef, yasalardan, düzenden ve ahlak kurallarından bile bağımsız oldu. Bu durum birçoğunun işine yarıyordu. Çünkü onlar için elverişli koşullar sağlıyordu. Ama şimdi ‘tatlı hayat' bitti' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!