Putin dünyaya meydan okudu

Güncelleme Tarihi:

Putin dünyaya meydan okudu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2016 00:33

19 Aralık’ta Ankara’da suikast sonucu ölen Rusya Büyükelçisi Karlov, dün Moskova’da yapılan devlet ve dini törenle son yolculuğuna uğurlandı. Rusya Devlet Başkanı Putin tören sonrasında meydan okuyarak “Rusya ordusu, herhangi bir düşmanın üstesinden gelecek güce sahiptir” dedi.

Haberin Devamı

İLK tören Rusya Dışişleri Bakanlığı ana binasında yapıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Başbakan Dmitriy Medvedev’in de hazır bulunduğu törende ana konuşmayı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptı. Konuşmasına Büyükelçi Andrey Karlov’un kişiliği hakkında bilgi vererek başlayan Lavrov, büyükelçinin Rusya’nın dış politikada elde ettiği başarılarda katkısının çok büyük olduğunu belirtti. Lavrov, “Çalışma arkadaşımız Andrey Karlov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in verilmesini uygun gördüğü en yüksek ‘Rusya Kahramanı’ nişanını fazlasıyla hak etmiştir. Andrey’i hiçbir zaman unutmayacağız” dedi.

AİLESİ YABANCI İSTEMEDİ

Cenaze merasiminde Rusya Devlet Başkanı Putin konuşma yapmadan sadece Karlov’un tabutunun önüne beraberinde getirdiği kırmızı çiçeklerden oluşan buketi koydu. Salonda bulunan kederli aile fertleri eşi Marina Karlova, annesi Mariye Karlova, oğlu Genadiy Karlov ve kızı Elena Şirankova’ya başsağlığı dileklerini iletti. Daha sonra Kurtarıcı İsa Kilisesi’nde Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill’in yönetiminde ikinci bir merasim düzenlendi. Patrik Kirill yaptığı konuşmada, “Karlov, Tanrı’nın krallığına girecek ve hem dualarımız hem şehit olması nedeniyle Tanrı’nın şefkatini alacak” dedi.

Haberin Devamı

GÜÇLÜ ORDU MESAJI

Ne dışişleri ne de kilisedeki törene yabancı ülke temsilcileri davet edildi. Büyükelçi Karlov’un eşinin Türkiye dahil hiçbir yabancı ülke temsilcisinin davet edilmemesini istediği öğrenildi. Türkiye cenazeye çelenk yolladı. Büyükelçi Karlov, pazartesi günü Ankara’da bir serginin açılışında konuşurken polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş’ın (22) silahlı saldırısında hayatını kaybetmişti.

Karlov’un cenaze töreninden sonra Rusya Savunma Bakanlığı’na geçen Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Rusya ordusu bugün hiç olmadığı kadar herhangi bir düşmanın üstesinden gelecek güce sahiptir” diyerek sert çıktı. Üst düzey subaylar yıllık toplantısında konuşan Putin, “Günümüzde Rusya olası herhangi düşmandan daha güçlüdür. Bir dakikalığına bile rehavete düşmememiz gerektiğini de belirtmek isterim. Ordumuzun modernizasyon sürecinde biraz dinlenelim dersek kısa sürede iş işten geçer. Savunma kapasitemizi kaydederiz. Bunun için önümüzdeki yıl da ordumuz birinci gündem maddesi kalacak. Caydırıcı gücümüzü yeni silahlarla takviye edeceğiz” dedi. Subaylar toplantısında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da bir konuşma yaparak, Rusya’nın Suriye’de izlediği stratejinin devam edeceğini söyledi. Şoygu, 2015 eylül ayından beri Rusya’nın müdahalesiyle teröre karşı önemli başarılar elde edildiğini kaydetti.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!