Psikolojik savaşın kalesi düÅŸtü

Güncelleme Tarihi:

Psikolojik savaşın kalesi düştü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2008 16:01

Obama Cumhuriyetçileri kaleleri olan Virginia'dan vurdu. Virginia köleliğin sembolüydü.

Haberin Devamı

Başkanlık yarışında son tura önde giren siyahi lider Barack Obama için seçim sandıkları açıldı, iddialar kapandı. Amerikan halkı, ülkeyi önce Irak ve Afganistan'da bir savaşa sürükleyen, ardından ekonomik bir krize sokan Cumhuriyetçi George Bush'u ardından hayatında askere gitmemiş üstelik siyah bir kişiyi Başkan seçti.

Obama zaferini kutlamak için Cumhuriyetçilerin kalesi olarak bilinen Virginia Eyaletini gözüne kestirdi. Virginia daha önce Demokratlara oy vermişti ama bu defa bir siyah oy istiyordu.

Rekorların seçimi             Â

Propaganda için toplam 3 milyar dolar harcanarak rekor kıran seçim çok farklı nedenlerle tarihi sıfatını hak etti. Pek çok eyalette önceden oy kullanmasına izin verilenler 3 hafta önceden mektupla ya da seçim sandığı başında uzun kuyruklar oluşturdu. NASA astranotları Michael Fincke ve Gregory Chamitoff ise yerden 354 kilometre yüksekteki uzay istasyonunda bilgisayar aracılığı ile oy kullandılar. Oy kullananlar yakalarına "oy kullandım" yazısını yapıştırarak seçim gününü kutladı. Cumhuriyetçi aday John McCain hiç beklenmedik bir şekilde Michigan'da yenilgiyi Ekim ayı başında kabul etti ve üstelik bunu duyurdu. Oysa Michigan'ın iki lider arasında gerçek bir mücadeleye sahne olması bekleniyordu. Demokrat aday Obama ise mücadelenin devam ettiği eyaletleri bir yana koyup McCain'in kalesi Virginia'yı hedefledi.

Haberin Devamı

Virginia: Demokrasinin dönüm noktası

Demokratlardan büyük mali destek alan Obama'nın Virginia gibi Cumhuriyetçilerin kalesi bir eyalette yeni kampanya başlatması çok tartışıldı ama psikolojik hedef hiç gündeme gelmedi. Obama'nın başkanlığına karşı çıkanların aklındaki en büyük soruydu bu psikolojik hedef: Amerikan tarihinde bütün başkanlar beyazdı, bir siyah başkan olabilir miydi? Seçim boyunca Obama hakkında spekülasyonlar yapılsa, Kennedy'e yapılan suikast hatırlatılsa, Tennessee Eyaletinde iki kişi suikast şüphesiyle yakalansa da Obama bu konuyu hiç açık bir şekilde gündeme getirmedi. Aklından geçenleri ise yanlızca ilginç tesadüflere bıraktı. Obama, Siyah uyanışın ünlü sesi Martin Luther King'in ünlü "bir rüyam var" konuşmasına hiç atıfta bulunmadı ama dikkatli gözlerden bir şey kaçmadı. King, konuşmasını Amerikan'ın köleliğe karşı çıkan kurucu Başkanı Abraham Lincoln'un anıtının önünde 28 Ağustos 1963 yılında yapmıştı. Obama'da Başkanlık yarışında Demokratların Deklarasyonunu aynı tarihe 28 Ağustos 2008'e denk getirdi. Obama'nın ikinci hedefi Virginia ise Cumhuriyetçilerin kalesi olmak dışında bir önem daha taşıyordu. Amerikan İç Savaşında köleliği destekleyenler Amerikan Birliği'nden ayrılmayı Virginia'dan başlatmışlardı. Köleliği destekleyenler iç savaşı kaybetti belki ama Virginia'nın düşmesi 1861'de başlayan bir ayrılığın seçim sandığında sona ermesi anlamına geliyor. Virginia dahi artık bir siyaha oy veriyor.

Haberin Devamı

McCain neden kaybetti

McCain'in kampanyasına Başkan Yardımcısı adayı Sarah Palin'in kampanyayı başta ateşlediği düşünülünce bazı yorumlar aynı etkiyi yenilgide de arıyor ancak pek çok analist Palin'in yenilgide payının az olduğu kanısı hakim. Analistler, McCain'in ekonomik krizin etkisindeki, Irak savaşı nedeniyle dünyanın tepkisini çeken Bush politikalarının kurbanı olduğu konusunda hem fikir. Obama, siyah olduğu için tepki çekerken aynı nedenle değişimin gerçek sembolü de oldu analistlere göre halbuki McCain Bush'un yarattığı antipatiden kurtulamadı. McCain, Bush'tan farklı olduğunu ileri sürdü ama değişim iddia edemedi ve Bush'un politikalarına devam sinyali verdi. Pek çok ameliyat geçirmiş, sağlık sorunları olan yaşlı ve yıldızı hiç parlamamış 26 yıllık bir senatör olarak kimseye umut vermedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!