Programı bozup domuz lokantasına gitmedi

Güncelleme Tarihi:

Programı bozup domuz lokantasına gitmedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2003 01:59

NATO zirvesi için eşi Abdullah Gül'le birlikte Madrid'e giden Hayrünisa Hanım, diğer bakan eşleri ile bir şehir turu yaptı. Kilise ve sinagogları da gezen Hayrünisa Gül, domuz kızartmasıyla ünlü lokantada bakan eşleri için verilen öğle yemeğine katılmadı.

NATO dışişleri bakanları toplantısı için eşi Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile İspanya'ya gelen Hayrünisa Gül, diğer bakan eşleriyle birlikte turistik gezilere çıkarak Madrid ve Toledo kentlerinin tadını çıkardı. Bakan eşleri için hazırlanan programa adım adım uyan Bayan Gül, dün Madrid'de domuz kızartmasıyla ünlü restorandaki yemeğe ise katılmadı.

Bakan eşleri geziye, dünyanın en büyük resim müzesi olarak bilinen, Velazquez, Goya, Morillo gibi en ünlü ispanyol ressamların eserlerinin sergilendiği Prado Müzesi'nden başladı. Ardından Madrid'in merkezindeki Plazo de Mayor Meydanı'na gelen bakan eşleri, burada küçük kapalı çarşı olarak tanınan ‘San Miguel Markt’ ile San Miguel Kilisesi'ni ziyaret etti.

YEMEKTE YOK

Buraya kadar programa uyan Bayan Gül, öğle yemeğinde tur arkadaşlarından ayrıldı. Bakan eşleri öğle yemeğini geçmişi 18. yüzyıla uzanan, domuz ve kuzu kızartmasıyla ünlü ‘Casa Botin’ restoranında yediler. Hayrünisa Gül'ün yemeğe neden katılmadığı konusunda açıklama yapılmadı. Amerikalı ünlü yazar Ernest Hemingway'in de sokaklarını turlayıp meyhanelerinde şarap içtiği tarihi kent merkezinde bulunan ‘Casa Botin’, 1725'ten beri hizmet veriyor. Bakan eşleri yemekten sonra opera binasının bulunduğu Plaza de Oriente Meydanı ile Kraliyet Sarayı'nı da gezdiler.

CAMİYİ GÖREMEDİ

Hayrünisa Gül,
yemeğin ardından diğer bakan eşleriyle birlikte, Amerika'nın keşfine kadar üç semai dinin kaynaşma merkezi olarak tanınan, ancak daha sonra İspanya'dan kovulunca Anadolu'ya sığınan Yahudiler ile Müslümanların uzun süre birlikte yaşadığı tarihi Toledo kentini gezdi. Bakan eşleri arasında tek Müslüman olan Hayrünisa Hanım, öteki ‘lady’lerle birlikte Toledo'nun tarihi katedral, kilise ve sinagoglarını ziyaret etti. Ancak programda cami ziyareti yer almadığı için Bayan Gül, Toledo'nun tek camisi olarak kalan tarihi‘de la Luz’ (Işık) mescidini göremedi.

Katedrali gezdi

Hayrünisa Gül, 510 yıl önce İspanya’dan kovulan Yahudiler ile Müslümanların uzun süre birlikte yaşadığı Toledo kentine hayran kaldı. Toledo Katedrali'ni gezen Bayan Gül, 1614'te ölen dünyanın en büyük ressamlarından Giritli El Greco'nun evini de ziyaret etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!