Prens Asya’yı paraya boğdu

Güncelleme Tarihi:

Prens Asya’yı paraya boğdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2019 08:30

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ülkesinin en büyük ticaret ortağı Çin’e yönelik ziyaretinde dün Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü. Görüşmede, ‘dünyanın en büyük petrol üreticilerinden’ Suudi Arabistan ile ‘en büyük tüketicisi’ Çin arasında 10 milyar dolar değerinde petrol anlaşması imzalandı.

Haberin Devamı

Anlaşma ile Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Aramco’nun Çinli Norinco isimli holdingle Panjin kentinde 10 milyar dolar değerinde rafineri kurulması kararlaştırıldı. Prens, “Suudi Arabistan’ın Çin ile ilişkileri oldukça uzun zaman öncesine dayanıyor. Çin ile olan ilişkilerimizde bugüne kadar herhangi bir problem yaşamadık” ifadelerini kullandı. Çin, ABD ve Avrupalı devletleri geride bırakarak Suudi Arabistan’ın en yakın ticaret ortağı olmayı başardı. 2018 yılı içerisinde Suudi Arabistan’dan yapılan ithalatta 46 milyar dolara ulaştı.

İMAJ TAZELEDİ

Prens, Pakistan’da 20 milyar dolar, Hindistan’da ise 100 milyar dolara varan yatırım sözü vermişti. AFP’ye konuşan Arabia Vakfı’ndan araştırmacı Nacah el Otabi, “Kaşıkçı ve diğer konularda ABD ile ayrışmalar nedeniyle Riyad Asya’daki ittifaklarını güçlendirmek istiyor” dedi. Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Prens ziyaretlerini Batı’dan Doğu’ya çevirmek zorunda kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!