Polonya lideri Hürriyet'e konuştu

Güncelleme Tarihi:

Polonya lideri Hürriyete konuştu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Avrupa yolu sağlam sinir ister.

AB'nin tam adaylığa en yakın ülkesi Polonya'nın Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski bugün başlayacak Nice Zirvesi öncesinde deneyimlerini aktardı. Kwasniewski, AB'nin işi yavaştan almasına çatıp, ‘Eğer katılım tarihi 2007’yi geçerse çok olumsuz tepkiler verebiliriz' uyarısında da bulundu.

RUS işgali sırasında Varşova'da Çar'ı temsil eden Merkez Valisi'nin Sarayı'nda bugün, Avrupa Birliği'ne tam üyelik yolunda hızla ilerleyen Polonya'nın Cumhurbaşkanı oturuyor. 1995'te Lech Walesa'yı kıl payı farkla geçerek başkan olan, altı ay önce yapılan seçimlerde ise rakipleriyle arasına ciddi bir mesafe koyan Aleksander Kwasniewski ile işte bu tarihi sarayda görüşüyoruz. Bugün Nice'de başlayan Avrupa Zirvesi'nin öncesinde Kwasnieswki ile Polonya'nın Avrupa yolundaki deneyimlerini konuşuyoruz. Bir zamanlar AB'den '2000 yılında tam üye olursunuz' sözü almış olmasına rağmen, bugün kimse bu sözü hatırlamıyor.

Kwasniewski Avrupa'nın işi yavaştan almasına ilişkin çarpıcı görüşler öne sürüyor: 'Eğer bize bir tarih veremezlerse ve katılım 2007'yi geçerse, adayların gerilimi artacak. Çok olumsuz tepkiler verebiliriz. Bu durum aday ülkelerdeki aşırı milliyetçi güçler tarafından kullanılabilir. Bunun siyasi sorumluluğu AB'nin olacaktır. Eğer, bizim karşımıza hergün yeni engeller çıkartır ve genişleme sürecini yavaşlatırlarsa Avrupa'da yeni bölünmelere neden olabilirler. Bunun sonuçları iyi olmaz.'

TÜRKİYE'YE MESAJLAR

Aleksander Kwasniewski Türkiye'ye de örnek olabilecek şu mesajları verdi:

Üyelik yolunda öncelikle sabırlı, kararlı olmak lazım. Bir de sağlam sinir lazım. Her şeyden önce dersimize iyi çalışmamız lazım. Hukuk sistemimizi, ekonomimizi yeniden yapılandırmak gerekti. Görüşmelerde çok ciddi, tutarlı ve kararlı olmak lazım. AB ile iyi partner olmanın koşulu kendine güvenmektir.

Anayasamızı Avrupa Birliği'ne uyum sağlayacak biçimde değiştirdik. Bu değişikliğin altında imzası olanlardan biriyim. Anayasamızda AB üyesi olduğumuz zaman ne yapacağımız da yer alıyor. Örneğin biz görüşmeler bitince kararı halka sunacağız.

Tolerans kavramı Türkiye ile zenginleşecek

‘TÜRKİYE’nin AB adaylığı Avrupa ve Polonya için ne anlam taşıyor?' Kwasniewski bu soruyu şöyle yanıtlıyor:

21'inci yüzyılda Avrupa kıtasını iki ülke biçimlendirecek. Türkiye ve Ukrayna. Ukrayna, 50 milyon nüfusuyla, Avrupa'ya yakınlığıyla Avrupa'nın siyasi ve ekonomik yapılanmasında denge rolü oynayacak. Bence Türkiye, Hıristiyan Avrupa ile İslam dünyası arasındaki sınır konumu nedeniyle Avrupa'nın geleceği açısından çok özel ve belirleyici bir rol oynayacak. Avrupa'da tolerans kavramı Türkiye'nin varlığı sayesinde zenginleşecek. Tabii ki kolay olmayacak ama Türkiye'nin böyle özel bir konumu olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!