'PKK, Kuzey Irak'ı terk etsin'

Güncelleme Tarihi:

PKK, Kuzey Irakı terk etsin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2007 16:20

PKK ve PJAK'a karşı operasyon düzenlemelerinin mümkün olmadığını söyleyen Irak Cumhurbaşkanı Talabani, terör örgütlerinin Kuzey Irak’ı terk etmelerini istedi.

Haberin Devamı

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri ve Irak Devlet Başkanı  Talabani, ülkesindeki siyasi gelişmeler ve komşu ülkelerle ilgili  Süleymaniye kentinde basın toplantısı düzenledi. Talabani, Irak ordusunun terör örgütlerini kovmaya gücü olmadığını, bu  örgütlerle ilgili olarak Irak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ile  bir toplantı yaptıklarını bildirdi. Bu toplantıda bazı kararların  alındığını belirten Talabani, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaptığımız son toplantıda üzerinde uzlaştığımız görüşleri örgütlere  bildireceğiz. Eğer bizim teklifimizi kabul etmezlerse, kendi ülkelerine  gitmelerini önereceğiz. Bizim onayladığımız Irak Anayasasında ülkede  yabancı silahlı örgütlere izin verilmiyor. Eğer Irak hükümetinin gücü  olsaydı, örgütleri sınır bölgemizden çıkarmak için askeri operasyon  yapardı. Irak ordusunun askeri gücü sadece Bağdat sokaklarının  güvenliğini sağlayabiliyor. Bu örgütlere askeri operasyon düzenlememiz  mümkün değil.”

Haberin Devamı

Bu örgütlerin Irak'ı barınak olarak kullanmalarına izin vermeyeceklerini  kaydeden Talabani, “Komşu ülkelere saldırıp bizim topraklarımıza geri dönmelerini kabul etmeyiz” diye konuştu.

Talabani, konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmek  istediğini de ifade etti.

Türkiye'de yapılan genel seçimlerin sonuçlarına değinen Talabani,  Diyarbakır'ın Kürt kökenlilerin çoğunlukta yaşadığı bir şehir olmasına  rağmen AKP'nin son seçimlerde iyi sonuç aldığını belirtti.

Talabani, AK Parti'nin refah, adalet ve demokrasiye geçiş yaptığı için  Kürt çoğunluğunun yaşadığı bölgelerin tümünde seçimden zaferle çıktığını  kaydetti. Talabani, bu durumun Kürt kökenli Türk vatandaşlarının artık  savaştan bıktıklarını gösterdiğini söyledi.
       
“İDAMI ONAYLAMAM”
       
Talabani, Irak Yüksek Mahkemesi tarafında idam cezası alan eski Savunma  Bakanı Sultan Haşim'in idamını onaylamayacağını söyledi.
       
KERKÜK REFERANDUMU
       
Irak Anayasasında yer alan 140. maddenin uygulanması için yoğun bir  şekilde çalıştıklarını ifade eden Celal Talabani, Irak'ta görüştükleri  siyasi partilerin tümünün Kerkük referandumunun zamanında yapılmasını  istediğini, ancak bazı Arap grupların bu maddenin uygulanmasına karşı  çıktıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!