Peter Ustinov kalbine yenik düştü

Güncelleme Tarihi:

Peter Ustinov kalbine yenik düştü
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2004 01:52

Oscar ödüllü İngiliz oyuncu Sir Peter Ustinov, 82 yaşında öldü. Tiyatro ve sinemada sayısız roller almasının yanı sıra senaryo yazarlığı, yönetmenliği ve yapımcılığı da bulunan Ustinov, Yaşar Kemal'in İnce Memed romanını da beyazperdeye aktarmıştı.

ROMA İmparatoru Neron'u canlandırdığı ‘‘Quo Vadis (1951)’’ filmindeki rolüyle Oscar'a aday gösterilen, 1960'lı yıllarda ‘‘Spartacus’’ ve ‘‘Topkapı’’ filmlerindeki yardımcı erkek rolleriyle iki Oscar ödülü alan Peter Ustinov'un bir yakın arkadaşı, sanatçının yıllardır yaşadığı İsviçre'de önceki gece hayata gözlerini yumduğunu söyledi. Ustinov'un kalp yetmezliğinden öldüğü bildirildi.

Aktör, yazar, yönetmen ve iyi bir öykü anlatıcısı olan Peter Ustinov, on parmağında on marifet bulunan sıradışı bir sanatçıydı. 60 yıllık sanat hayatında 70'ten fazla filmde rol aldı. Romanlar, hikayeler, tiyatro oyunları ve sinemaya uyarlamalar yaptı. Son 30 yıldır iyi niyet elçisi bulunduğu UNICEF yararına değerlendirdi.

Ustinov, bir Rus sanatçı anne ile bir gazeteci babanın tek çocuğu olarak Londra'da 16 Nisan 1921'de dünyaya geldi. ‘‘İngiliz hariç İsviçreli, Etiyopyalı, İtalyan ve Fransız kanı taşıdığını’’ iddia eden ve bir düzine dili akıcı bir şekilde konuşan Peter Ustinov, 16 yaşında tiyatro eğitimine başladı.

Biyografisini yazan John Miller, Ustinov'un oyunculuk yeteneklerinin çok erken yaşlarda ortaya çıktığını belirterek ‘‘Aktörlük yeteneğini, ağzıyla motorlu araç seslerini taklit ederek insanların çarpılmamak için sağa sola kaçmasına yol açtığı 4 yaşında fark etti’’ diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!