Peru’da siyasi kriz... Siyasi darbe girişimi hapiste sonlandı

Güncelleme Tarihi:

Peru’da siyasi kriz... Siyasi darbe girişimi hapiste sonlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2022 07:00

Son yıllarda siyasi krizlerle boğuşan Peru da bunlara önceki gün bir yenisi eklendi.

Haberin Devamı

Göreve geldiği Temmuz 2021’den bu yana üçüncü defa Kongre’de görevden azil oylamasıyla karşı karşıya kalan Devlet Başkanı Pedro Castillo, bunu engellemek için Kongre’yi feshedeceği açıklamasının ardından gözaltına alındı. Castillo’nun Başkan Yardımcısı Dina Boluarte, görevi devraldı.

YALNIZ KALDI

Castillo, çarşamba günü devlet televizyonunda, “hükümeti devirmeye çalışmakla” suçladığı Kongre’nin feshedildiğini ve acil durum hükümetinin kurulduğunu duyurdu. Ancak Castillo’nun bu girişimi kendi kabinesi dahil tüm siyasi taraflardan büyük tepki alarak “darbe” olarak nitelendirildi. Castillo’nun açıklamasının ardından birçok bakan görevlerinden istifa etti. Anayasa Mahkemesi de Castillo’yu “darbe girişimiyle” suçladı. Polis ve diğer güvenlik birimleri de anayasal düzene sadık olduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

YENİ BAŞKAN, YARDIMCISI

Kongre’de yapılan görevden azil oylamasında 6’ya karşı 101 vekil Castillo aleyhinde oy kullandı. Görevden alınan Castillo, tutuklanarak hapishaneye götürüldü. Ardından, Castillo’nun yardımcısı Dina Boluarte yemin ederek görevi devraldı. 60 yaşındaki Boluarte, ülkenin ilk kadın devlet başkanı oldu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!