Peres’le görüşme perşembe

Güncelleme Tarihi:

Peres’le görüşme perşembe
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2010 00:00

Birleşmiş Milletler (BM) 65. Genel Kurul toplantıları ve BM Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi’ne katılmak için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD’nin en büyük kentindeki ilk gününde eşi Hayrünnisa Gül ve Harvard Üniversitesi’ne yeni başlayan oğlu Mehmet Emre ile birlikte “brunch” (kahvaltı ile öğle yemeği arasındaki öğün) keyfi yaptı.

Haberin Devamı

New York’ta kaldıkları “The Plaza” otelinden sabah saatlerinde ayrılan Gül çifti bir süre Central Park’ta yürüdükten sonra, gizli servis korumalarının eşliğinde araçlarla Madison Caddesi ile 92. Sokak köşesindeki “Sarabeth’s Kitchen” adlı restorana geldi. Gül ailesi burada, restoranın Yahudi sahipleri Sarabeth ve Bill Levine çifti tarafından, “koşer” (Yahudi şeriatına göre helal yiyecek-içecekler) türü tereyağ, peynir, reçel ve kurabiyeler ile hazırlanan bir brunch yaptı. Gösterişsiz, ancak son derece keyifli bir aile ortamı sunan restoranda Gül çiftini tanıyan olmadı.  Yurtdışında yaşayan birçok Türk, “helal gıda” sağlayan yer bulamadığında, benzer dini koşullara sahip “koşer” ürünleri tercih ediyor. Örneğin kan, domuz ve telef olmuş hayvan eti hem İslam, hem de Yahudi dinine göre yasaklı.
Yoksulluk, açlık, cinsiyet
Cumhurbaşkanı Gül, BM Genel Kurulu genel görüşmeleri öncesinde bugün “Yoksulluk, Açlık ve Cinsiyet Eşitliği Alanlarındaki Sorunlarla Mücadele” başlıklı yuvarlak masa toplantısına Etiyopya Başbakanı ile birlikte eşbaşkanlık yapacak. Yarın “Binyıl Kalkınma Hedefleri ve En Az Gelişmiş Ülkeler” temalı etkinliğe katılacak olan Gül, perşembe günü başlayacak olan BM Genel Kurulu genel görüşmeleri sırasında ilk günün sabahı bir konuşma yapacak. Gül’ün aynı gün öğleden sonra “Barışı Koruma-Barışı İnşa” temasıyla toplanacak Devlet ve Hükümet Başkanları düzeyindeki BM Güvenlik Konseyi oturumunu yönetmesi, burada aralarında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de dahil birçok liderle görüşmesi planlanıyor. Gül’ün bu zirvede İsrail’in Mavi Marmara gemisine yönelik saldırısından dolayı Peres’den özür dilemesini isteyeceği öne sürülüyor. Böylece Türkiye ve İsrail, saldırıdan beri en üst düzey teması gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

Rezidansta  ‘Katibim’li  yemek

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan tarafından verilen özel yemeğe katıldı. Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği rezidansında düzenlenen yemeğe, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Genel Sekreterin yardımcılarının da katıldığı öğrenildi. BM Genel Sekreteri, “Bizim kuşağımız ile Türkiye arasında çok sıcak ilişkiler vardır. Hepimiz “Üsküdar’a Giderken” şarkısını biliriz” deyince Gül, kendisinden bildiği bölümleri okumasını istedi.” Cumhurbaşkanı Gül’ün bu isteğini kırmayan Ki-mun’un “Katibim” şarkısından 2-3 mısrayı söylediği belirtildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da şarkının sözlerini İngilizceye çevirdi. Gecede Cumhurbaşkanı Gül’ün Ki-mun’a, “Bizde Kore Harbi’ne giden çok var. Bizde her köyde bir Koreli vardır” dediği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!