Pentagon'da Türkiye kaygısı

Güncelleme Tarihi:

Pentagonda Türkiye kaygısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikan ABC televizyonuna göre, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın üslerini Irak'a karşı saldırılar için kullandırmayacakları yolundaki açıklamaları Pentagon'u ‘kara kara’ düşündürüyor. Türkiye ve S.Arabistan'daki uçakların Irak'a yönelik bir harekatta kullanılmamasının, askeri operasyonun hedefleri ve bu hedeflerin ne kadar süre vurulacağıyla ilgili planları etkilediği kaydedildi. Pentagon Sözsücü Kenneth Bacon ise Başkan Bill Clinton'un isteği üzerine, Bahreyn'in fikir değiştirerek, üslerinin kullanılmasına izin verdiğini duyurdu. ABD'nin Türkiye'de 30, Suudi Arabistan'da 100'den fazla ve Bahreyn'de de 35 uçağı bulunuyor. ABD'nin bölgedeki tüm uçaklarının sayısı ise 300'ün üzerinde bulunuyor.

Karar 24 saatte çıkar

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nüzhet Kandemir, ABD Yönetimi'nden Irak'a yönelik bir saldırıda İncirlik Üssü'nün kullanılabilmesi için herhangi bir istek gelmediğini, ancak böyle bir talep olursa TBMM'nin 24 saat içinde yanıt vereceğini söyledi. Kandemir, haftasonu böyle bir talep gelse bile Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Meclis'in onayı olmadan tek başına böyle bir isteğe yeşil ışık yakamyacağını belirtti. Büyükelçi Kandemir, Kuzey Irak'taki uçuşa yasaklı bölgeyi denetlemek için İncirlik'ten kalkan uçakların olası bir operasyonda kullanılması için izin alınması gerektiğini belirtti.

Savaş Konseyi toplandı

ABD Başkanı Clinton'un, ulusal güvenlik danışmanlarının ülke dışına yapacağı gezileri iptal etmeleri yolundaki talimatının ardınan, Amerikan Savaş Konseyi de bir toplantı yaptı. Toplantıya, ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Savunma Bakanı William Cohen, CIA Başkanı George Tenet ve Genelkurmay Başkanı General Hugh Shelton katıldı. Pentagon Sözcüsü Bacon, Irak'ın ülkede birlik kaydırdığı yolunda istihbaratlarının bulunduğunu belirtirken, Iraklı muhalifler de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi Bruce Riedel ile görüştü. Irak Ulusal Kongresi (INC) heyeti, ülke topraklarında Saddam'a karşı oluşturulacak bir sürgün hükümeti konusunda ABD'den istediği desteği sağlayamadı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!