Parlak ama muğlak nutuk

Güncelleme Tarihi:

Parlak ama muğlak nutuk
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2008 00:00

ABD Demokrat Başkan Adayı Obama’nın Berlin nutku heyecan uyandırsa da, Amerikan basınındaki "gerçekçi" analizlerde, siyahi senatörün "suya sabuna dokunmaması" eleştirildi.

Soyut ifadelerle farklı bir ABD sözü veren ve Avrupa’dan daha fazla sorumluluk almasını isteyen Obama, "etkileyici fakat muğlak" bir konuşma yaptı. Obama’nın ilk dış temaslarını başarılı bulan kimi Amerikalı siyasetbilimcilerin ise yorumu olumlu: Filinta gibi delikanlı 3 sayılık atışla McCain’i yıktı!

ABD’de Demokrat Parti’nin Başkan Adayı olması kesinleşen Barack Obama, seçim kampanyasını önceki gün Avrupa’ya taşıdı. Berlin’deki Zafer Sütunu önünde konuşma yapan Obama, Atlantik ötesi işbirliği çağrısı yaptı. Alman basını, 200 bin kişinin izlediği Obama’nın hitabını yere göğe sığdıramadı, ama ABD basını daha gerçekçi ydi.

Obama, konuşmasına, Soğuk Savaş’ın başında Sovyetler Birliği’nin ablukasına maruz kalan Batı Berlin’e ABD’nin uçaklarla erzak taşıyarak yardım ettiğini hatırlatarak başladı. Obama, kendi başkanlığında farklı bir ABD sözü verirken, Avrupa’dan da, başta Afganistan olmak üzere her cephede "daha fazla katkı" isteyeceğini vurguladı.

Obama, konuşmasında, ABD Başkanı George W. Bush’tan hiç bahsetmedi . New York Times, Obama’nın, ABD ve Avrupa’nın ortak değerleri ve tarihi üstüne "şiirsel bir ton" kullandığını belirtse de, ticaret, savunma ve dış politika gibi önemli konularda "muğlak" konuşmasını eleştirdi. Gazete, "Obama; başkan olsa da, Rusya, Türkiye, İran ve Afganistan da dahil, ABD ile Avrupa’nın uzlaşamadığı birçok konuda muhtemelen böyle muğlak konuşacak" yorumunu yaptı.

Almanca cümle yok

Washington Post yazarı Chris Cillizza ise, Obama’nın, örneğin Almanca bir cümle gibi, akıllarda kalacak flaş bir ifade kullanmamasını eleştirdi. ABD Başkanı John F. Kennedy’nin yaklaşık 40 yıl önce yaptığı konuşma, "Ich bin ein Berliner" (Ben bir Berlinliyim) cümlesiyle akıllara kazınmıştı.

Alman basını ise kendisini ’Obama-mania’ya kaptırdı. Gazetelerin çoğu, Obama’nın konuşmasındaki "Dünya halkı, Berlin’e bakın" ifadesini manşete taşıdı. Ancak tüm gün canlı yayın yapan Alman TV’lerinin, konuşma bittikten hemen sonra normal yayın akışlarına dönmesi, "İçerik beklendiği kadar çarpıcı değildi" yorumuna neden oldu.

McCain’in keyfi kaçtı

Amerikalı siyasetbilimciler ise Obama’nın dünya için "hayırlı büyük devlet başkanı olabileceğinin" işaretlerini rahatlıkla verebildiği görüşünde. Siyasetbilim uzmanı Steven Schier, "Obama sınavı vermiştir. Hem de rakiplerinin beklediği tek küçük gaf dahi yapmadan". Schier’e göre tam sporcu ruhlu, sıkı bisikletçi Obama, "filinta gibi delikanlı" olarak yaptığı "3 sayılık atışla" Cumhuriyetçilerin moralini şimdiden bozmuş görünüyor. McCain’in danışmanlarından Joe Gaylord, "Bizim için kötü hafta oldu. Obama, gittiği ülkelerde çok iyi resimler verdi" derken, Cumhuriyetçi aday, Obama’nın konuştuğu saatlerde Ohio’da bir Alman lokantasında "Bratwurst" (Alman sosisi) yiyerek popülarite yarışında denge kurmaya çalıştı.

Berlin’e bakın

200 bin kişinin izlediği yarım saatlik tarihi hitaptan bazı alıntılar:

- Size bir Başkan Adayı olarak değil, Amerika’nın gururlu, dünyanın dost bir vatandaşı olarak hitap ediyorum.

- Dünya halkı! Berlin’e bakın. Bu meydana bakın. Bu, bizim zamanımız.

- (Küresel sorunlar ve Irak konusunda) Hiçbir ülke, ne kadar büyük ve güçlü olursa olsun, bu zorlukların üstesinden tek başına gelemez. Amerika bunu yalnız yapamaz.

- Bölünmenin maliyetini karşılayamayız.

- Bu yüzyılda güçlü bir Avrupa’ya ihtiyacımız var.

Sarko: Birimiz başkan, diğerimiz başkan olacak

BARACK Obama dün Elyssee Sarayı’nda Fransa Cunhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye konuk oldu. Görüşmede, Sarkozy’nin "Bu büroda iki kişiydik. Biri başkan olmuş bir kişi, diğeri de olacak. Müdahale yok" demesi Obama’yı güldürdü. Obama görüşme sonrası, "İran, nükleer programı konusunda Batılıların sunduğu teklifleri kabul etmek için bir sonraki ABD Başkanını beklemesin" çağrısında bulundu. Obama, Sarkozy’nin Afganistan’a asker gönderme kararını "cesurca bir karar" olarak niteledi. Sarkozy ise, Afganistan’da ortak bir girişimin gerekliliğini vurguladı. Barack Obama’nın bugün İngiltere’nin başkenti Londra’ya geçmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!