Paraguay'da darbe söylentileri yalanlandı

Güncelleme Tarihi:

Paraguayda darbe söylentileri yalanlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2009 12:56

Paraguay'da sol koalisyonun adayı Devlet Başkanı Fernando Lugo, darbe söylentilerini yalanlamasının ardından ordu komutanlarını görevden aldı.

Haberin Devamı

El Cezire'nin internet sitesinde çıkan habere göre, Paraguay Silahlı Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, kara, deniz ve hava kuvvetlerinin başına yeni komutanlar atandığı belirtildi, ancak bu değişikliğin neden yapıldığı konusunda bilgi verilmedi.

Geçen yıl yapılan devlet başkanlığı seçimlerini kazanan Lugo, komutanların görevden alınmasından bir gün önce de bir açıklama yaparak darbe söylentilerini yalanlamıştı.

Brezilya sınırı yakınlarında tank hareketliliği olduğu ve darbe tehdidi bulunduğu şeklindeki söylentileri reddeden Lugo, açıklamasında, "Silahlı kuvvetler başkomutanı olarak sizi temin ederim ki darbe tehlikesi yok. Siyasi sınıflarca kullanılan ya da onlarla bağlantısı olan küçük askeri gruplar olabilir, ancak kurumsal olarak ordu, demokrasinin sağlamlaştırma sürecini tersine çevirme eğilimi göstermiyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Eski bir Katolik piskopos olan Lugo, geçen yıl sol koalisyonun oluşturduğu Yurtsever Değişim İttifakının adayı olarak girdiği devlet başkanlığı seçimlerini kazanmıştı.

Lugo, devlet başkanlığına başladığında, 1954-1989 döneminde ülkede hakim olan General Alfredo Stroessner başkanlığındaki diktatörlük rejimini destekleyen Colorado Partisinin 61 yıllık kesintisiz yönetimine son vermişti.

Diktatör Stroessner, Şubat 1989'da yine bir askeri darbeyle iktidardan uzaklaştırılmış, 2006'da Brezilya'da sürgünde ölmüştü.

Lugo'nun yandaşlarının azınlıkta olduğu Kongrede, geçen hafta devlet başkanının sınıf savaşı çağrısı olarak yorumlanan açıklamaları nedeniyle azledilmesi talepleri dile getirilmişti. Lugo, bu iddiayı yalanlamış, ancak ülkedeki yoksullara yardım için daha fazla şey yapılması gerektiğini savunmuştu.

Fernando Lugo, "zenginler klimalı bürolarda rahat rahat otururken, sefaletle kuşatılan, güvenli içme suyuna ulaşamayan yoksullar, şanslılarsa günde yalnızca bir öğünle hayatta kalıyor" demişti.

Darbe geleneğine karşı mücadele verilen Latin Amerika ülkelerinden Honduras'ta da Devlet Başkanı Manuel Zelaya, darbeyle iktidardan uzaklaştırılarak sürgüne gönderilmişti. Daha sonra ülkesine gizlice giren Zelaya, halen Brezilya Büyükelçiliğinde bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!