Papandrue tekrar Batı Trakya'da

Güncelleme Tarihi:

Papandrue tekrar Batı Trakyada
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2001 00:00


Haberin Devamı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki yakınlaşmanın her iki ülkeye de önemli yararları olduğunu söyledi. Türk ve Yunan belediyeler birlikleri arasındaki işbirliği protokolünün yarın düzenlenecek imza törenine katılmak üzere Batı Trakya'ya gelen Papandreu, ziyaretinin ilk durağı olan İskeçe'de basın toplantısı yaptı.

Konuşmasında, Türk-Yunan ilişkilerine de değinen Papandreu, iki ülke arasında halen bazı sorunlar bulunmasına rağmen, Türkiye ile Yunanistan arasındaki yakınlaşmanın her iki tarafa da elle tutulur olumlu sonuçlar getirdiğini söyledi.

Rodop ilinin Şapçı kasabasında Türk ve Yunan belediyeler birlikleri arasında yarın imzalanacak işbirliği protokolünün, iki ülkearasındaki yakınlaşma çabalarının güzel bir yansıması ve örneği olduğunu belirten Papandreu, ''Bu aynı zamanda, ilişkilerimizi barış içinde sürdürmeye karar verdiğimiz zaman, ne kadar çok şey yapabileceğimizi göstermektedir'' dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ile Yunanistan arasında ortak menfaatler içeren birçok konu olduğunu ifade ederek, Helsinki kararlarından sonra, her iki tarafın da yararına olacak bir politika izlediklerini belirten Papandreu, ''Neden illa ki, Yunanistan'ın kazancı Türkiye'nin kaybı, ya da Türkiye'nin kazancı Yunanistan'ın kaybı olmalı?'' dedi.

Papandreu, AB çerçevesinde Türkiye ile her iki ülkenin de menfaatine olabilecek birçok konuda ortak çalışmalarda bulunulabileceğini ve bu nedenle Türkiye'yi de Avrupa saflarında görmeyi arzuladıklarını da belirttiği konuşmasında, ''Ancak bu konuda Türkiye de kendi içinde bazı önemli değişiklikler yapmalı. Türkiye keşke bunları yapabilse, keşke bu değişiklikleri yapabilecek azmi gösterebilse'' diye konuştu.

Papandreu, bir süre önce iptal edilen Vatandaşlık Yasası'nın 19. maddesiyle ilgili bir soru üzerine de Türk azınlık içinde söz konusu yasadan mağdur olan 200-300 vatansız bulunduğunu, ancak bu kişilerin de yeniden uyruğa alınması için, ilgili bakanlıklar tarafından çalışmalarda bulunulduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı Papandreu, Makedonya sınırındaki olaylarla ilgilibir soru üzerine de şiddetin bölgedeki hiçbir sorun için çözüm yolu olmadığını ve sorunların nedeni ne olursa olsun, demokratik koşullar çerçevesinde diyalog ile çözümlenebileceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Gümülcine bölgesini yarın ziyaret edecek olan Papandreu'ya, Rodop ilinde üç Türk belediyesinden biri olan Susurköy Belediyesi tarafındanfahri hemşerilik unvanı verilecek. Papandreu, yarın akşam saatlerinde de Şapçı kasabasında, işbirliğiprotokolünün imza törenine katılacak ve aynı törene katılmak üzere yarın Batı Trakya'ya gelmesi beklenen Devlet Bakanı Yüksel Yalova ile de biraraya gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!