Pakistan karıştı: İmran Han tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Pakistan karıştı: İmran Han tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2023 07:00

Pakistan’da eski başbakan İmran Han, yolsuzlukla suçlandığı mahkeme duruşmasına katılmak için gittiği yüksek mahkeme önünde tutuklanıp görgü tanıklarına göre sürüklenerek götürüldü.

Haberin Devamı

Eski Pakistan Başbakanı İmran Han, dün hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili yürütülen mahkeme duruşmasına gittiği Yüksek Mahkeme’de tutuklandı. Pakistan medyasında, Han’ın paramiliter “Ranger” grubuna ait kuvvetler tarafından sürüklenerek bir zırhlı araca bindirildiği görüntüler yayınlanırken, Han’ın lideri olduğu Pakistan Adalet Hareketi’nin yetkilileri, eski başbakanın destekçilerine sokağa çıkma çağrısı yaptı.

Pakistan karıştı: İmran Han tutuklandı

‘DARP ETTİLER’ İDDİASI

İmran Han’ın avukatı, paramiliter güçlerin eski başbakanı gözaltına alırken gözyaşartıcı spreyle müdahale ettiği ve darp ettiğini iddia ederken, Han’ın gözaltına alındığı esnada odada polis ekiplerinin olmadığını söyledi. Han’ın gözaltına alınmasına ilişkin açıklamada bulunan Pakistan İçişleri Bakanı Rana Sanaullah, kendisine yönelik mahkeme çağrısına uymaması üzerine Ulusal Hesap Verilebilirlik Bürosu (NAB) tarafından 1 Mayıs’ta çıkarılan yakalama kararı gereğince gözaltına alındığını belirtti. Eski başbakanın “devlet hazinesini zarara uğratmakla” suçlandığını belirten Sanaullah, Han’ın İngiltere’de ele geçirilen 190 milyon Sterlinlik bir yolsuzluk davasına karıştığını açıkladı. 70 yaşındaki siyasetçinin gözaltının ardından NAB binasında sağlık kontrolünden geçtiği bildirildi. Yerel medyada Han’ın bugün yolsuzlukla mücadele mahkemesinde duruşmaya çıkarılacağı haberleri yer aldı.

Haberin Devamı

POLİSLE ÇATIŞTILAR

Han’ın tutuklanmasının ardından lideri olduğu Pakistan Adalet Hareketi yetkilileri, destekçilerini sokağa çağırdı. Partinin resmi Twitter hesabından yapılan çağrıda da “Pakistan halkı, şimdi ülkenizi koruma zamanı. Bir başka şansınız olmayacak” ifadeleri kullanıldı. Çok sayıda İmran Han destekçisi, Karaçi, Lahor ve Peşaver eyalet başkentleri de dahil olmak üzere tüm büyük şehirlerde sokaklara döküldü. Polis Karaçi, Lahor ve İslamabad’daki Han destekçilerine panzerlerle müdahale ederken, İslamabad’da, dörtten fazla kişinin bir araya gelmesini kısıtlandı. Ayrıca ülkede Twitter, YouTube ve Facebook’a erişim engeli getirildi.

Haberin Devamı

Pakistan karıştı: İmran Han tutuklandı

İmran Han, özel teçhizatlı paramiliter güçler tarafından gözaltına alınıp götürüldü.

KRİZ BİR YILDIR ÜLKEYİ GERİYOR

- Eski kriket oyuncusu olan ve siyasete atılan İmran Han, 2018 temmuz ayında yapılan seçimlerde partisinin birinci gelmesi sonucu ağustos ayında başbakanlık koltuğuna oturdu.

- Hakkında çıkan yolsuzluk iddialarının ardından geçen yıl nisan ayında yapılan güvensizlik oylaması sonucu görevden alınan İmran Han, o tarihten bu yana halefi Şahbaz Şerif hükümetini “ABD ile kendisine komplo kurmakla” suçlayarak erken seçim çağrısında bulunuyordu.

- İmran Han, hükümet erken seçime gitmediği içim 28 Ekim 2022’de Lahor’dan İslamabad’a yürüyüş başlatmış, 3 Kasım 2022’de Vezirabad’da konvoyuna ateş açılması sonucu yaralanmıştı. Han’la ilgili mart ayında da tutuklama kararı verilmiş ancak gözaltına alınma girişimleri destekçilerinin yarattığı kargaşa ortamı nedeniyle gerçekleşmemişti.

Haberin Devamı

- İmran Han önceki gün yaptığı açıklamada geçen yılki silahlı saldırıyla ilgili hükümet ve istihbaratı suçlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!