Pakistan’ı unuttular

Güncelleme Tarihi:

Pakistan’ı unuttular
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2005 02:00

Dünya bağış yorgunu. 1999 Türkiye depremi ya da Asya’daki tsunami faciasından sonra oluşan uluslararası yardım seferberliği, Pakistan depreminde tekrarlanmadı. 54 bin kişinin öldüğü deprem sonrası halen ulaşılamayan bölgeler var. 500 bin kişiye daha hiç yardım ulaşmadı. BM yardım operasyonları şefi McLeod ‘Anlaşılan dünyanın elinde çadır kalmamış’ dedi.

DÜNYA, şiddetli depreme 54 bin insanını kurban veren Pakistan’a yardımı unuttu. Avrupa, kuş gribi salgınına odaklanmış durumda. ABD ise, bir yandan art arda vuran iki kasırganın verdiği zararları gidermenin peşinde, bir yandan da başı Irak’ta fena halde dertte. Bu yüzden, Pakistanlı depremzedelere henüz doyurucu bir şekilde yardım edilemedi. Şimdiye kadar yapılan tüm yardımların Türkiye’den gittiği belirtiliyor.

Örneğin en son, Deniz Feneri Derneği, THY’nin işbirliğiyle, Pakistan’a 40 ton yardım malzemesi gönderdi. Kızılay’ın Pakistan’a yardım için başlattığı kampanyaya destek de çığ gibi büyüyor. Kızılay, çalışmalarını yoğunlaştırdığı deprem bölgesine yarın 100 tonluk çadır, battaniye, ilaç ve gıda maddesi ulaştıracak.

ALAY ETTİ

Depremin üzerinden günler geçmesine karşın, depremzedelere henüz doyurucu bir yardım yapılamadığı belirtiliyor. Pakistanlı depremzedelerin, son derece zor koşullar altında oldukları, yaklaşan kış nedeniyle durumun daha vahim hale geldiği ifade ediliyor. Dünya Gıda Programı Başkanı James Morris, Pakistan’da meydana gelen depremden kurtulanlardan en az 500 binine henüz hiç yardım ulaşmadığını söyledi. Dünya’nın Pakistan depremine gösterdiği ilgisizliği, İslamabad’daki BM yardım operasyonları şefi Andrew McLeod, ‘Dünya’da, ihtiyaca cevap verecek yeterli çadır bulunmadığını söylemek yanlış olmaz’ diyerek, alaycı bir şekilde dile getirdi.

BARIŞAMADILAR

Meydana gelen bir felaket, genelde rakip ülkelerin kötü ilişkilerini normale döndürüp, barışmalarına yardımcı olurken, bu kez tam aksi oldu. Korkunç deprem felaketi, Keşmir sorunu yüzünden iki kez olmak üzere tam üç kez savaşan Hindistan ile Pakistan arasındaki soğukluğu gideremedi. Hindistan, önerdiği helikopter yardımını Hintli mürettebat olmazsa kabul edebileceğini bildiren Pakistan’a olumsuz yanıt verdi. Ancak dün her iki ülke Keşmir sınırının depremzedelere yardım için karşılıklı açılacağını açıkladı.

ACİL MÜDAHALE GÜCÜ

Fransa, doğal felaketlerden hemen sonra dünyanın herhangi bir bölgesine yetişebilecek acil müdahale gücü oluşturulmasını istedi. Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, Lüksemburg’da dün yapılan AB dışişleri bakanları toplantısından sonraki açıklamasında, bu konuda Avrupa’nın acil müdahale gücü oluşturması gerektiğini söyledi. Pakistan depreminin özellikle ele alındığı toplantıda bu teklifin değerlendirildiğini belirten Fransız bakan, AB bakanlarının Kasımda yapacakları toplantıda bu konunun yeniden ele alınacağını ifade etti.

Erdoğan, AKP’li vekillerden toplanan parayla gidecek

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, depremzede Pakistan için partisinin milletvekillerinden de yardım istedi. AKP’li milletvekilleri 500 milyar lira yardım toplayacak. Erdoğan, AKP’nin dünkü Meclis Grubu’nun basına kapalı bölümünde, AKP Meclis Grubu’nca açılan yardım hesaplarında şu ana kadar 203 milyar TL ve 65 bin Amerikan Doları toplandığını anımsattı.

AKP Grubu’nun, milletvekillerinden toplanan aidatlardan da 100 milyar TL’nin bu hesaba aktarılacağını belirten Erdoğan, henüz yardım vermeyenler de bulunduğuna dikkat çekerek, ‘Yarın (bugün) akşama kadar bu rakamı biraz yükseltelim’ dedi. Erdoğan, milletvekilleri için 500 milyar TL’lik yardım hedefi de koydu. Erdoğan, Pakistan’a yapacağı gezide, milletvekillerinden topladığı bu parayı da beraberinde götürecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!