Özbekistan yasta

Güncelleme Tarihi:

Özbekistan yasta
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2016 21:11

27 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten, geçtiğimiz cumartesi geçirdiği beyin kanaması sonrasında önceki gün ölen Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, dün başkent Taşkent’ten getirilerek memleketi Semerkand’ta düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

Haberin Devamı

UNESCO Tarih Mirası kabul edilen Registan Meydanı’nda yapılan törende Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Turgut Türkeş temsil etti. Cenazeye Rusya Başbakanı Dimitriy Medvedev, Tacikistan ve Türkmenistan devlet başkanları da katıldı. Kerimov’un ölümü nedeniyle ülkede 3 gün yas ilan edildi.

GÖZYAŞLARI VE ÇİÇEKLER

Özbekistan Başbakanı Şevket Mirziyoyev, “Halkımız ve Özbekistan, yeri doldurulamaz bir kayıp yaşadı” dedi. Muhalifleri sindirmeye yönelik baskıcı rejimi ve insan hakları ihlalleri nedeniyle yurtdışında eleştirilen Kerimov kendisini, istikrarın ve komşu Afganistan’da etkin olan radikal İslam’a karşı kendisini garantör gösteriyordu. Dün binlerce Özbek, cenaze kortejinin geçtiği yol kenarlarında toplanırken içlerinde onun için ağlayan ve yoluna çiçek dökenler vardı. Kerimov’un yerine kimin seçileceği merak konusu. Başbakan Şevket Mirziyoyev (58), Başbakan Yardımcısı Rüstem Azimov (57) ve İstihbarat Başkanı Rüstem Inoyatov (72) en güçlü adaylar. Ancak süreçte first lady Tatyana Kerimova ve küçük kızı Lola Kerimova’nın de etkin olabileceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!