Örtünmeyene 5 yıl tehcir

Güncelleme Tarihi:

Örtünmeyene 5 yıl tehcir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2007 00:00

İran’da kadın tesettürü üzerinden müthiş bir savaş yaşanıyor. Ahmedinejad yönetiminin yeni kampanyası sonucu, başörtüsü kaydığı ya da dar giyindiği gerekçesiyle 300 kadın karakolluk olurken yargı erkinin başı Ayetullah Mahmut Haşimi Şahrudi "Kadına sert davranmak toplumda ters teper. Polis esas organize suçla mücadele etsin" diye uyardı.

Saçı gözüken karakola
Haberin Devamı

İRAN'DAN ÇARPICI KARELER..FOTO GALERİ

Tahran savcısı ise "Örtünmemekte direnen kadınlar beş yıl sürgüne gönderilecek" dedi.

İRAN’da son 20 yılın en sıkı tesettür seferberliği uygulanıyor. Haftasonundan beri saçını itinayla örtmediği ya da pardesüsü beline fazlaca oturduğu gerekçesiyle başkent Tahran’da yaklaşık 300 kadın karakolluk oldu. Anne ve babalar, sokaklardan toplanan kızlarını bulmak için karakollara koşarken Tahran savcısı Said Mortazavi daha beter bir uygulamanın sinyalini verdi: "Sokaklarda ahlaksız modeller gibi dolaşan kadınlar, erkeklerin haysiyetini zedeliyor. Uygun giyinmemekte ısrar eden kadınlar, beş yıl Tahran dışına sürgün edilebilir."

Buna karşılık molla kesiminden farklı sesler yükselmeye başladı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın bizzat atadığı yargı erkinin başı Ayetullah Mahmut Haşemi Şahrudi, valilerle yaptığı toplantıda kadınlara yönelik sert önlemlerin geri tepebileceği uyarısında bulundu. Şahrudi, "Kadınları ve genç insanları karakola götürmek sadece topluma zarar verir. Sosyal sorunlara katı önlemler geri teper ve yapıcı olmayan sonuçlar doğurur. Organize suçlara, katillere karşı sert önlemler almalıyız, ama bunları karakola götürmenin lüzumu yok" dedi.

Ahmedinejad, iki yıl önce göreve seçildiğinde, önceki reformcu yönetimin yarattığı özgürlükçü ortamla örtünme konusunda daha rahat davranmaya alışmış kadınlara yönelik bir operasyon başlatılması kaçınılmaz görünüyordu. Fakat Ahmedinejad iktidar olduktan sonra da kadınlar yine kaprilerinin üzerine dar pardesü ve saçlarını büyük ölçüde ortada bırakan, makyajlı yüzlerini daha da belirginleştiren başörtüleriyle sokağa çıkmaya devam etmişti. Şimdi ülke çapında 3500 kadına iyi örtünmedikleri için yazılı uyarı geldi. İtiraz eden 300 kadarı ise karakola götürüldü. Bunların büyük bir kısmı, bir daha "uygunsuz giyinmeyeceklerine" dair taahhütte bulunduktan sonra salıverildi.

Onurları çiğneniyor

Kıyafet polisi Tahran sokaklarında, başörtüsünden saçı görünen, dar giyimli kadınların yolunu kesip uyarıyor. Kulak asmayanları otobüslere doldurup karakola götürüyor. Genç kadınlar çaresizlik içinde yakınlarını arıyor.

Tek sorunumuz başörtüsü mü

TESETTÜR kampanyası basının da eleştirilerine yol açtı. İtimad Melli Gazetesi’nde yazan Masih Alinejad, "Sayın Cumhurbaşkanı, kadınlara karşı operasyon yanlış bir anlamadan mı kaynaklanıyor? Halkımızın eşitsizlik ve yoksulluk gibi sorunları çözüldü mü?" diye sordu. 70 milyon nüfuslu İran’da nüfusun üçte ikisi 30 yaşın altında, resmi işsizlik rakamları yüzde 11. Bu yıl enflasyonun yüzde 24 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Muhafazakar Kayhan Gazetesi de "tek ahlaksızlık iyi örtünmemiş olmak mı" diye sordu ve "Aç yatmak, yüksek eğitimden mahrum bırakılmak, işsizlik ve kalabalıklara temel ihtiyaçlarını karşılama imkanı sağlamamak gibi daha büyük ahlaksızlıklar var. Yetkililer, bu sorunları çözmek için de planları olduğunu ispatlamak durumundadır" dedi.

Günün sözleri

Erkek haysiyetini bozuyor

Tahran Savcısı Said Mortazavi: "Sokaklarda ahlaksız modeller gibi dolaşan kadınlar, erkeklerin emniyet ve haysiyetini tehlikeye sokuyor."

Evdeki karısına bakmıyor


İran parlamentosunun kültür komitesinden milletvekili Muhammed Taghi Rahbar: "Şu anki durum İslam hükümeti için utanç vericidir. Sokakta model gibi kadınları gören erkek, evindeki karısına aldırmıyor, ailenin temeli sarsılıyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!