Ortadoğu'da yine çocuklar kurban

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğuda yine çocuklar kurban
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2001 00:00



Batı Şeria'daki Beytüllahim kenti yakınlarındaki bir mağarada İsrailli 14 yaşındaki iki çocuğun cesedi bulundu.

Beytüllahim kentininin güneydoğu kesimlerindeki Yahudi yerleşim birimi Tekoah'taki evlerinden dün çölde yürüyüş yapmak için ayrılan çocukların bugün cesetlerinin bulunduğu belirtildi.

Çocukların taşlanarak ve dövülerek öldürüldüğünü düşünen polis, olayla ilgili olarak Filistinli militanlardan şüpheleniyor.

İSRAİL ORDUSU FİLİSTİN BÖLGESİNE GİRDİ

Haberin Devamı

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde, tamamen Filistin kontrolü altında bulunan bir bölgeye girdiği bildirildi. Filistin yönetiminin Gazze Şeridi'nin güvenliğinden sorumlu yetkilisi General Abdürrezzak El Macayda, Gazze Şeridi'nin kuzeyindekiBeyt Hanun bölgesine giren İsrail asker ve tanklarının bir polis karakolunu tahrip ettiklerini belirtti. El Macayda, bunun özerk yönetim anlaşmalarının ihlali olduğunu söyledi.

Bu arada, Filistin müzakere heyetinin başkanı Saib Erakat, Beytüllahim kenti yakınlarında İsrailli 2 çocuğun taşlanarak ve bıçaklanarak öldürülmelerini kınadı. Erakat, ''Filistin yönetimi, İsrailli ya da Filistinli olsun çocukların ve sivillerin öldürülmesinikabul etmemektedir'' dedi.

İsrail radyosu da, Kudüs'ün doğusundaki Amerikan Konsolosluğu'nun bahçesinde patlamamış bir el bombası bulunduğunu ve bomba imha ekiplerince etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Öte yandan, İsrail'de muhalefette bulunan solcu milletvekilleri veİşçi Partisi yetkilileri, ''barış koalisyonu'' adı altında bir çağrı yayınladılar.

Haberin Devamı

İsrailli milletvekilleri, bu çağrılarıyla Filistin topraklarındakitüm Yahudi yerleşiminin dondurulmasını ve Filistinlilerle ''Mısır-Ürdün barış girişimi'' temelinde görüşmelerin başlatılmasını istediler.

İSRAİL SALDIRISINDA 3 AYLIK BİR BEBEK YARALANDI

İsrail saldırısında 4 aylık bir Filistinli bebeğin öldürülmesinin üzerinden 2 gün geçtikten sonra bugün de 3 aylık bir Filistinli bebek yaralandı. Filistinli hastane kaynakları, İsrail tanklarının Gazze şeridindeki Refah mülteci kampına açtığı ateşte 3 aylık bebekle annesinin yaralandığını, anne ve bebeğinin sağlık durumlarının iyi olduğunu söylediler.

Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat, ''Bugün Refah'ta bir bebek aynı trajediyle karşılaştı'' dedi. Filistinli Yerel İşbirliği Bakanı Saib Erakat da hangi taraftan olursa olsun, sivilleri öldürmenin suç olduğunu söyledi.

İsrail ordusu, konuyu araştırdığını açıkladı. Bu arada, görgü tanıkları bir İsrail buldozerinin Refah mülteci kampı dışında tek katlı bir evi yıktığını, yıkım sırasında İsrail tanklarından ağır makinalı tüfek ateşi açtığını ve 1 Filistin karakoluyakınına düşen tank mermisinin hasara yl açtığını söylediler.

Haberin Devamı

Öte yandan, Filistinlilerin Nissanit Yahudi yerleşim birimine iki havan mermisi fırlattığı, Gazze şeridi ve Mısır arasındaki sınırda birİsrail ordu devriyesi geçerken yola yerleştirilen bombanın patladığı, ancak bu olaylarda ölen ya da yaralanan olmadığı kaydedildi.

BAŞBAKAN ŞARON DERİN ÜZÜNTÜDE

İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Batı Şeria'daki Beytüllahim kenti yakınlarındaki bir mağarada İsrailli 14 yaşındaki 2 çocuğun cesetlerinin bulunmasından ''derin üzüntü'' duyduğunu ifade etti.

Şaron'un bürosundan yapılan açıklamada, gençlerin ölümünün ''savaşı kızıştıran ilave bir olay'' olarak nitelendirildiği belirtildi. Açıklamada, Başbakan Şaron'un cinayeti kınadığı ve kurbanların ailelerine başsağlığı dilediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Öte yandan, Reuters ajansını arayan bir kişi, olayın sorumluluğunu İslamcı bir militan grubunun üstlendiğini belirtti, ancak bu istihbarat henüz doğrulanmadı. Cesetler üzerinde yapılan ilk incelemelere göre, çocukların taşlanarak ve dövülerek öldürüldüğünün anlaşıldığını belirten polis, Filistinli militanlardan şüpheleniyor. Ancak, Filistin olayla ilgili olarak henüz yorum yapmadı.

ABD'DEN KINAMA

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Martin Indyk, ABD yönetiminin, Amerikan vatandaşı Yaakov Nathan Mandell ile diğer İsrailli gencin öldürülmesini kınadığını açıkladı. Açıklamada, ''Çocukların bu kadar sık bu kanlı çatışmanın kurbanları olması kabul edilemez. Bu şiddete bir son vermenin zamanıdır'' denildi.

Haberin Devamı
İsrailli Mandell ile Yossi Ishran'ın cesetleri, Yahudi yerleşim birimi Tekoa yakınında kurumuş bir nehir yatağı olan Hariton Vadisi'nde bir mağarada bulunmuştu.

ARAFAT: 'İSRAİL ORDUSUNUN GİRMESİ KABUL EDİLEMEZ'

Öte yandan, Filistin lideri Arafat, İsrail ordusunun özerklik anlaşmalarını ihlal ederek, tamamen Filistin kontrolü altındaki bölgelere girmesinin ''kabul edilemez'' olduğunu söyledi. Arafat, Kanada Dışişleri Bakanı John Manley ile Gazze'de yaptığı görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ''İsrail ordusunun bu operasyonları, tehlikeli bir eylem, onay veremeyeceğimiz önemli birgerginlik nedenidir'' diye konuştu.

İsrail ordusunun, Gazze şeridinin kuzeyinde, tamamen Filistin kontrolü altında bulunan bir bölgeye girdiği bildirilmişti. Filistin yönetiminin Gazze şeridinin güvenliğinden sorumlu yetkilisi General Abdürrezzak El Macayda, Gazze şeridinin kuzeyindeki Beyt Hanun bölgesine giren İsrail asker ve tanklarının bir polis karakolunu tahrip ettiklerini belirtmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!